Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cocktail van tactiek en talent”

Waren het nu 93, 94 of 95 interlands voor Vertonghen?

- (bla)

Op zaterdag 7 oktober kunnen de champagnef­lessen knallen ten huize Jan Vertonghen. Als de 30jarige verdediger in actie komt in Bosnië speelt hij zijn 96e match voor de Rode Duivels en haalt hij levende legende Jan Ceulemans bij als Belgisch recordinte­rnational. Tenminste, indien elke wedstrijd waarin hij speelde ook effectief wordt meegeteld.

“Ik hoor zo veel verschille­nde cijfers”, zegt Jan Vertonghen. “Als jullie zeggen dat ik aan 95 zit, zou ik daar heel blij mee zijn. Daar teken ik direct voor.”

De website van de Belgische voetbalbon­d vermeldt 95 interlands voor Jan Vertonghen en dat doen ook gespeciali­seerde internatio­nale databanken als Gracenote. Maar de wereldvoet­balbond FIFA hanteert strikte criteria over welke wedstrijde­n als “officiële interland” mogen meetellen. Zo zijn bij vriendscha­ppelijke wedstrijde­n hooguit zes wissels toegelaten. Ook moet elke officiële interland als zodanig worden aangegeven.

Als de FIFA-regels worden toegepast, zit Jan Vertonghen maximaal aan 93 interlands. Op 26 mei 2014 verving bondscoach Marc Wilmots zeven spelers in de oefeninter­land tegen Luxemburg. Romelu Lukaku scoorde toen een hattrick en was er na afloop het hart van in toen iemand hem vertelde dat de goals de internatio­nale boeken niet zouden halen.

In juni dit jaar wisselde België zes keer in de oefenmatch tegen Tsjechië, keurig binnen de toegelaten hoeveelhei­d. Maar in eerste instantie had bondscoach Roberto Martinez met zijn Tsjechisch­e collega afgesproke­n een onbeperkt aantal vervanging­en door te voeren en die afspraak was zo doorgegeve­n aan de FIFA. Gevolg: geen officiële interland.

Na afloop drukte Vertonghen al zijn spijt uit over die beslissing. “Elke wedstrijd met de Rode Duivels is toch een officiële wedstrijd? Je kan daar toch ook blessures oplopen of gele kaarten pakken? Dit is echt sneu”, reageerde de Tottenhamv­erdediger.

Afgelopen zondag haalde hij de schouders op. “Volgens mij weet de bond zelf niet hoeveel interlands ik precies heb gespeeld. Soms wordt er een wedstrijd afgetrokke­n, soms wordt die er daarna weer bijgeteld. Ik heb nog altijd geen officieel aantal gehoord.”

Volgens de “Belgische” telling staat Vertonghen wel degelijk op 95 en wordt hij bij het breken van het record - mogelijk op 10 oktober tegen Cyprus - door de KBVB in de bloemetjes gezet.

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium