Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In drie minuten kunnen ze twee keer scoren”

Karel Fraeye (analist)

-

Voor Karel Fraeye is de vliegende start van ‘de Mannekes’ geen verrassing. De excoach van Lommel is vol lof over het werk van zijn collega Marc Brys.

“Brys is een meester in het weghouden van de druk, maar hij beschikt wel over een van de sterkste ploegen van de reeks. Samen met Cercle Brugge en OHL zal Beerschot Wilrijk strijden voor de finaletick­ets”, voorspelt Fraeye.

Beerschot Wilrijk en Brys hebben volgens Fraeye één groot voordeel. “Het team en de werkethiek zijn vorig jaar al gevormd. In deze ploeg vind je veel meer automatism­en terug dan in Brugge en Leuven. Die twee ploegen moeten nog groeien, maar als de basis gevormd is, zullen ze de reeks domineren. Het is dus aan Beerschot Wilrijk om in de eerste periode hun slag thuis te halen.”

Fraeye zag de Kielse club de voorbije twee jaar regelmatig aan het werk en ziet in het herkenbare spelpatroo­n de sleutel tot het mauve-witte succes. “Brys heeft zijn stempel gedrukt in het verticale spel. In alle wedstrijde­n die ik heb gezien, creëren ze op dezelfde manier kansen. Met veel beweging en snelheid door het centrum. Op een voetballen­de manier staan ze in een paar seconden aan de andere kant van het veld. De passing is zo snel dat ze het bij wijze van spreken ook tegen Anderlecht kunnen hanteren. In drie minuten tijd kunnen ze zomaar twee keer scoren. Zelfs als ze onderligge­n, blijven ze combineren en kunnen ze zomaar een doelpunt maken. Op die manier kan je heel veel ploegen dood doen. Bij de andere ploegen vind ik zo’n herkenbaar spelpatroo­n nog niet terug.”

Dat Brys een pak minder spelers ter beschikkin­g heeft dan zijn collega’s bij Cercle en OHL ziet Fraeye eerder als een voor- dan een nadeel. “Een ploeg met een grote kern schiet zichzelf in de voet. In 1B werk je een normaal seizoen van 28 wedstrijde­n af, zonder midweekwed­strijden. Dan volstaat een normale kern van 24 spelers. Je ziet ook dat die kleedkamer heel hard aan elkaar hangt. Het plezier en genot straalt van de spelers af. De doelpunten worden echt gevierd. Niemand doet alsof. Beerschot bruist, dat voel je zelfs als buitenstaa­nder.”

Toch ziet Fraeye één manco in de kern van Beerschot Wilrijk. “Placca is als aanvaller een gesel voor de verdedigin­g, maar zijn rendement ligt te laag. Dat is een rode draad door zijn carrière en dat zal van vandaag op morgen niet veranderen. Jammer voor Beerschot Wilrijk dat de transfer van De Belder niet is doorgegaan. Hij was de perfecte spits voor deze ploeg. Met hem erbij waren ze voor mij de grote favoriet. Nu zie ik niemand hen uit de top drie houden. Union doet niet mee, Westerlo, Tubeke en Lierse zijn te zwak en Roeselare komt net tekort.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium