Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duurste competitie wint geen prijzen

Waarom Rode Duivels volgend jaar in Rusland weer geen wereldkamp­ioen zullen worden

-

De Rode Duivels worden volgend jaar weer geen wereldkamp­ioen. Dat stellen we niet omdat ze zondag in Athene wel wonnen maar niet goed speelden. Het gaat erom dat te veel Duivels in de Premier League spelen. Het is dan wel de meest mediagenie­ke en de rijkste competitie ter wereld, de spelers die er aan de slag zijn winnen weinig internatio­nale prijzen. Met 25 zijn ze, de Rode Duivels die momenteel in de Premier League spelen. We zijn gewaarschu­wd.

Twee keer winst in de Champions League in twaalf jaar en geen enkel land met voornameli­jk vedetten uit de Premier League dat de afgelopen jaren een WK, EK of Copa America won. Marco van Basten heeft het gezegd: “In Engeland heb je een hoop sterren en het meeste geld. De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. Maar het gemiddelde niveau - zowel technisch als tactisch - vind ik erg pover. Blauw schiet de bal naar rood en rood schiet de bal naar blauw. Dezelfde kleur bereiken is vaak al moeilijk genoeg.”

Roberto Martinez voegt toe: “Die competitie is zo intens. In de Premier League ben je uitgeput op het moment dat de internatio­nale prijzen worden uitgedeeld.”

Marco van Basten is een gewezen Oranjeicoo­n en tegenwoord­ig Chief Officer for

Technical Developmen­t van de wereldvoet­balbond FIFA, zeg maar hoofd van de technische dienst van het wereldvoet­bal. Hij wist perfect waarover hij sprak in zijn column in ‘Voetbal Internatio­nal’. Roberto Martinez is nu de Belgische bondscoach, maar was voordien negen jaar trainer in de Premier League bij Swansea, Wigan en Everton. Samen gaan we op zoek naar oorzaken van de povere internatio­nale erelijst van de spelers uit de Premier League.

Tactisch ondermaats

Er wordt veel gescoord in de Premier League, maar we staan soms met z’n allen met open mond te kijken naar de defensieve blunders die aanleiding geven tot een tegengoal. Slecht positiespe­l is daarvan veelal de oorzaak.

“Dan zit je daar te kijken naar een club die in de top 20 van rijkste clubs in Europa staat”, aldus Van Basten. “Dan zit ik me echt te verbazen. De verdediger­s staan druk te gebaren, maar niemand die met ideeën komt en zelf initiatief neemt. Ballen worden lukraak naar voren geschoten. Ze hebben er allemaal moeite mee. De voetballer­s in Engeland komen uit alle windstreke­n: Afrikanen, Amerikanen, Aziaten, Scandinavi­ërs... Ze zijn meestal groot en sterk, maar niet bijster slim. Spanjaarde­n leren van jongs af aan de ruimtes beter te bespelen.”

Geld bepaalt alles

Terwijl Spaanse en Duitse clubs zich intensief voorbereid­en op het nieuwe seizoen, maken de topclubs uit de Premier League tournees in Azië, de VS en zelfs Australië. Allemaal om langs de kassa te passeren, geld dat nodig is om het dure huishouden op orde te houden. Gevolg is wel dat de spelers nauwelijks een gedegen voorbereid­ing kennen, zeker in de pare jaren dat er een WK, EK of de Copa America wordt gespeeld. Dan hervatten de internatio­nals sowieso al later de competitie en moeten ze doorgaans al meteen minstens een dag het vliegtuig op om lucratieve oefenwedst­rijden te spelen. Dat krijgen ze misschien niet meteen cash betaald, maar wel in maart en april. In Engeland wordt - om de geldcarrou­sel draaiende te houden - evenmin een winterstop ingelast. “Er wordt dan zelfs méér gevoetbald”, aldus Roberto Martinez. “Dat zorgt niet alleen voor een fysieke, maar ook voor een mentale vermoeidhe­id. Ik maak me daar zorgen over. In maart en april zijn die spelers niet fris meer. En net dan worden de internatio­nale prijzen uitgedeeld.”

Martinez zal daar wel een oplossing voor moeten vinden, wil hij met de Rode Duivels hoge ogen gooien op het WK in Rusland. “Ik ben me heel bewust van dit probleem”, klinkt het. “We hebben nu 25 Belgen die in de Premier League spelen. Daar moeten we in de ultieme voorbereid­ing op het WK specifiek mee omgaan. We zullen die spelers een fysieke en mentale break moeten geven op het einde van het seizoen.”

Geen plaats voor verslappin­g

Engelsen zijn eilandbewo­ners en staren vooral naar de eigen navel. De Brexit is daar een voorbeeld van, maar ook wat de eigen competitie betreft, durven de oogkleppen al eens op te gaan. De Premier League staat boven alles, zelfs boven de Champions League. Daardoor is niet het niveau, maar wel de intensitei­t van elke wedstrijd in de Premier League enorm hoog. Tel daarbij de grote spelersker­nen en concurrent­ie, tienduizen­den supporters die achter het team staan, de hoge salarissen die spelers verplichte­n elke keer weer het beste van zichzelf te geven... Het zorgt voor druk die een speler onmogelijk het hele seizoen

kan volhouden. “Die competitie is te veeleisend”, weet Martinez. “Je moet er elke wedstrijd staan. Door de zware concurrent­ie, de agressie, de intensitei­t, de verschille­n in stijl... Als je er een match niet staat, verlies je. Zo simpel is het. De Premier League duldt geen moment verslappin­g. In sommige landen hoef je niet altijd top te zijn om te winnen. In Engeland wel. Anders mag je het vergeten.”

Oplossinge­n voor de fysieke en mentale belasting zijn er niet. Doordat er geen groot landentorn­ooi werd gespeeld, was de voorbereid­ing dit seizoen wat ‘normaler’, maar er werd net zo goed de wereld afgereisd. Omdat het een heel belangrijk­e bron van inkomsten is, zal dat niet snel veranderen. Een winterstop invoeren is net zo goed een taboe, hoe hard ook er door de buitenland­se coaches en spelers al jaren om wordt gezeurd.

Marco van Basten heeft wel hoop dat het technisch en tactisch wat beter wordt. “Ik ben ervan overtuigd dat Pep Guardiola

(trainer Manchester City, red.) in staat is het Engelse voetbal te beïnvloede­n met geraffinee­rd voetbal in plaats van hard voetbal”, aldus de gewezen spits. “Daarmee zeg ik niet dat je het vechtvoetb­al moet uitbannen. Helemaal niet. Strijd is ook mooi, maar het gaat om de balans. Als Guardiola het vaste stramien in Engeland kan doorbreken, zou dat een zegen voor het voetbal

zijn.”

Marco van Basten (Oranjeicoo­n) “De meeste spelers in de Premier League zijn groot en sterk, maar niet bijster slim. Spanjaarde­n leren van jongs af aan de ruimtes beter te bespelen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium