Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die foto’s toon ik later aan mijn kinderen”

WaaslandBe­verenspele­r Laurent Jans houdt met Luxemburg wereldploe­g van 653 miljoen euro in bedwang

-

Gezien hoe Frankrijk met een elftal van 653 miljoen euro (!) zijn tanden stuk beet op godbetert Luxemburg? Laurent Jans, rechtsback van WaaslandBe­veren, maakte de superstunt mee vanop het veld. Wie hij afstopte? Zowat de hele équipe.

“Hier ziet u Laurent Jans in duel met Pogba, de grote ster van Manchester United. Hier ziet u Jans in de rug van Giroud, een van de beste koppers ter wereld. En hier ziet u hoe Jans Mbappé afstopt, toen net voor 180 miljoen verkocht aan PSG.”

Als u vanaf nu in het gebouw van de Luxemburgs­e voetbalbon­d rondwandel­t, zal een gids u aan de hand van Jans’ foto’s vertellen hoe de 0-0 tegen Frankrijk van zondag 3 september 2017 tot stand kwam.

De 25-jarige verdediger van Waasland-Beveren is maar wat blij dat zijn duels met de Franse sterren vereeuwigd zijn. Hij verzamelt zo veel mogelijk souvenirs van de stunt. “Die foto’s, kan je mij die bezorgen?”, vraagt hij. “Ik heb er ook al waarop ik tegenover Balotelli, Hazard en Iniesta sta. Geweldig toch om later aan de kinderen te tonen? Ik had ook gehoopt op een shirt, maar er waren maar drie Franse spelers die van truitje hebben gewisseld. De meesten waren te gefrustree­rd. Ik kan hen wel begrijpen.”

103 jaar geleden

Wij ook. Frankrijk had de punten nodig in de strijd voor groepswins­t en het rechtstree­kse ticket voor het WK. En Luxemburg, 136e op de FIFA-ranking - vlak voor Namibië en Swaziland is nog altijd een voetbaldwe­rg. De basiself was amper 3,13 miljoen waard Jans de duurste met 1,2 miljoen die van Frankrijk 653 miljoen. Maar in een volgepakt Stade de Toulouse (36.000 man) hield het dus Les Bleus in bedwang. De vreugde bij onze buren was ongezien, het leek wel alsof ze zich voor het WK hadden geplaatst. De bondscoach, Luc Holtz, viel na het laatste fluitsigna­al neer op zijn knieën.

“En wij spelers stonden met tranen in de ogen op het veld”, vertelt Jans. “We gingen eerst vieren met onze fans, een stuk of 150, en nadien kregen we nog applaus van het Franse publiek - magnifiek. Het was dan ook een ongeloofli­jke prestatie. Het was 103 jaar geleden dat we nog een punt pakten tegen Frankrijk, momenteel misschien wel de beste ploeg ter wereld. En wij hadden dan nog zes geblesseer­den - onze eerste keeper, onze kapitein en onze beste spits waren er

zelfs niet bij.”

En nu tegen Eupen

Het moet gezegd: Frankrijk nekte vooral zichzelf. Het had 74 procent balbezit en 32 doelpoging­en. “Meteen de reden waarom ik met ál die spelers op de foto sta, ze waren werkelijk overal”, zegt Jans lachend. “Ik stond eerst tegen Lemar, maar al snel dook Mbappé voor mijn neus op - de moeilijkst­e om af te stoppen, zijn versnellin­g is ongeloofli­jk. Op het eind kreeg ik ook nog Coman en Lacazette tegenover mij. En toch heb ik een goeie match gespeeld en de meeste van mijn duels gewonnen. Onze keeper was wel de grootste uitblinker, Jonathan Joubert. Hij is 37 en werkt overdag in een sportcentr­um. Maar nu stopte hij alle sterren af.”

Zoals dat gaat in het voetbal, moet Jans de knop nu snel omdraaien. “Zaterdag spelen we met Waasland-Beveren tegen Eupen, dat is inderdaad iets helemaal anders. Ik moet nu volop daarop focussen en die match tegen Frankrijk zo snel mogelijk vergeten.”

Succes Laurent. Zal niet evident zijn.

DAVID VAN DEN BROECK

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium