Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onbegrijpe­lijk,

ik had er altijd bij moeten zijn”

- BERGEN, 24 SEPTEMBER

Sep Vanmarcke valt naast WKselectie

Geen voorjaar door een maagvirus en die akelige val in de afdaling van de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen. Vervolgens vijf centimeter te kort voor de Belgische titel. Nadien financiële problemen bij zijn ploeg en daardoor een plotse onzekere toekomst, en nu ook de laatste afvaller voor het WK in Bergen. “Ik ben heel ontgoochel­d. Dat ik mij niet zou opofferen voor de twee kopmannen? Heb ik dan ooit al ‘jobkes’ geweigerd misschien?”

Van de vijf telefoontj­es die bondscoach Kevin De Weert moest doen naar de afvallers, was die naar jou de moeilijkst­e. Hoe was je reactie?

“Ik vind het een onbegrijpe­lijke keuze. Al sinds mijn voorjaar in het water viel, werk ik toe naar het najaar en het WK. Nu kan ik mijn goeie vorm niet eens tonen.”

Wat was de uitleg van De Weert voor je nietselect­ie?

“Dat moet je hem zelf vragen. Ik heb er niet veel woorden aan vuil gemaakt. Wat moet je dan aan de telefoon nog zeggen? Toen hij mij in juli liet weten dat ik in de voorselect­ie zat, heb ik er geen seconde aan getwijfeld dat ik erbij zou zijn.”

De timing van zijn telefoon was ook niet gelukkig. Je wist nog maar net dat je ploeg Cannondale­Drapac in vieze papieren was geraakt.

“Het kon er nog allemaal bij. Een beetje slecht nieuws meer of minder. Ik ben het intussen gewoon. Ach, ik vind niet dat De Weert mij daarvoor moest meenemen. Zo’n WK-selectie is geen opvangtehu­is. Maar ik vind dat ik er op basis van mijn jongste resultaten en staat van dienst wel bij hoor. Het is een klassiek parcours. Het is 276 kilometer lang. Niet elke renner kan dat aan. Ik ben bezig aan mijn beste zomer ooit. Op het BK was ik heel goed, in Oostenrijk ook. In Londen sprintte ik naar de vierde plaats. In de Binck Bank Tour was het iets minder, maar werd ik toch nog twaalfde. En toen ik vorige week in Plouay vierde werd, wist ik dat ik helemaal niet moest twijfelen. Maar blijkbaar was dat toch niet genoeg.”

De selectie lijkt vooral gebaseerd op de Binck Bank Tour. Bij enkele Belgische renners klonk al dat de selectie te vroeg werd gemaakt. De twee eendags koersen in Canada worden – in tegenstell­ing met de voorbije jaren – niet afgewacht.

“Ik schrok ook toen ik las dat de selectie al zo vroeg werd gemaakt. Maar ik maak mij geen illusies. Zelfs al had ik in Canada ook goed gereden, ik was er nog niet bij geweest. Op basis van de resultaten moet ik er altijd bij zijn.”

Misschien denkt De Weert dat je met jouw capaciteit­en wat in de weg zou lopen van de twee kopmannen?

“Dat klopt ook niet. Ik heb echt geen grote eisen gesteld. Ik denk ook niet dat ik ooit al ‘jobkes’ heb geweigerd op een WK. Tijdens mijn vorige twee deelnames heb ik mijn dienende taak altijd vervuld. Ik heb ook geen enkele vijand in het peloton. Dus zo onbe- trouwbaar zal ik dan toch niet zijn?”

Zou het kunnen dat De Weert je niet profession­eel genoeg acht nadat je vorig jaar zelf hebt afgezegd omdat je

vrouw pas bevallen was?

“Ik vond dat net heel profes- sioneel. Ik voelde dat ik door die nakende geboorte niet honderd procent met mijn hoofd bij het WK in Qatar zat. En dan gaf ik liever de kans aan iemand die wel heel gefocust met dat WK

bezig was.”

BRAM VANDECAPEL­LE

Bondscoach Kevin De Weert

“Ik schat Naesen hoger in”

Bondscoach Kevin De Weert maakt er geen geheim van waarom hij Sep Vanmarcke niet in de selectie heeft opgenomen.

“Omdat voor mij Oliver Naesen hoger staat dan Sep. Ik had geen ruimte meer om nog een renner van dit type erbij te nemen. Het is een persoonlij­ke keuze. Ik denk dat het met drie voldoende is. Ik kan niet zoals in het voetbal met allemaal spitsen starten. Het maakt het een stuk gemakkelij­ker als je met twee duidelijke kopmannen start die na hun voorjaar niet ter discussie staan.”

Belgische selectie voor Bergen

Mannen

Elite tijdrit: Victor Campenaert­s, Laurens De Plus en Yves Lampaert (reserve: Ben Hermans) Elite wegrit: Tiesj Benoot, Philippe Gilbert, Jens Keukeleire, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Greg Van Avermaet, Julien Vermote en Tim Wellens (reserves: Jan Bakelants, Thomas De Gendt, Dries Devenyns, Iljo Keisse en Sep Vanmarcke) U23 tijdrit: Senne Leysen en Nathan Van Hooydonck (reserve: Senne Dewulf) U23 wegrit: Piet Allegaert, Stan Dewulf, Bjorg Lambrecht, Japser Philipsen, Nathan Van Hooydonck en Emiel Planckaert (reserves: Milan Menten en Aaron Verwilst) Juniores tijdrit: Sébastien Grignard en Ilan Van Wilder (reserve: Remco Evenepoel) Juniores wegrit: Loran Cassaert, Remco Evenepoel, Thibaut Ponsaerts, Maxim Van Gils, Ilan Van Wilder en Xandres Vervloesem (reserves: Sébastien Grignard, Ward Vanhoof en Stan Van Tricht) Elite tijdrit: AnnSophie Duyck Elite wegrit: Jolien D'Hoore, Jessy Druyts, AnnSophie Duyck, Lotte Kopecky en Kelly Van den Steen Juniores tijdrit: Shari Bossuyt en Alana Castrique Juniores wegrit: Shari Bossuyt, Alana Castrique en Lotte

Rotman.

Sep Vanmarcke “Toen de coach mij in juli liet weten dat ik in de voorselect­ie zat, heb ik er geen seconde aan getwijfeld dat ik erbij zou zijn.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium