Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Virton verrast door onze hoge pressing”

-

Wat in de oefenwedst­rijd tegen Diest nog verkeerd uitpakte, wierp zondag bij Berchem Sport dan toch zijn vruchten af. Roy Mauro en co waren niet onder de indruk van de omstandigh­eden tegen Virton en hanteerden bij momenten een erg hoge pressing. Gedurfd en niet zonder risico’s, maar het leverde uitblinker­s op in elke linie van het veld.

Hoog druk zetten, begint natuurlijk bij de aanvallers. Zondag dus in de eerste plaats bij Mbani Maluka Bimbo, de enige nieuwkomer in de basis.

“Dit is het werk van de hele groep”, vindt de aanvaller. “Soms moest er ook uitgeweken worden naar de flank. In dit systeem is het belangrijk dat je elkaars plaats overneemt als dat nodig is. Geen probleem voor mij. Ik speelde ook vorig seizoen bij Woluwe-Zaventem al op verschille­nde posities. Ik ben heel tevreden met mijn doelpunt. Dat ik nu al op dit niveau ben, heb ik ook te danken aan Jelle

(van Kruijssen, red.). Jammer dat hij er niet kon bijzijn. Hij is een aanvaller van wie ik veel kan leren.”

Een rijtje achter de spitsen schuwde ook het middenveld de inspanning­en niet. Jawad Absisan dekte zelfs geregeld door tot bijna naast Maluka, omdat zijn rechtstree­kse tegenstand­er ver terugzakte. “Als je niets durft, zal er ook weinig van komen”, weet de technisch vaardige middenveld­er. “We weten allemaal dat we nu een reeks hoger spelen. Wel, dan moeten we er honderd procent voor gaan. Virton was misschien wel verrast door onze hoge pressing, terwijl we dit vo- rig jaar eigenlijk ook al deden. Ik moet er gewoon op letten dat als Roy (Mauro, red.) gaat, ik zelf in positie blijf.”

Rugdekking

Ook in de achterste linie had het hoge druk zetten natuurlijk zijn gevolgen. “Als verdedigin­g sta je dan zelf wat hoger en dat houdt een risico in tegen snelle aanvallers”, vertelt Matti Van Minnebrugg­en, die op een wat ongewone positie centraal werd uitgespeel­d. “Zeker daar is het enorm belangrijk om steeds rugdekking te geven. Ik denk dat we defensief met heel de ploeg op een sterke prestatie mogen terugblikk­en. Virton kwam op een bepaald moment wel veel dreigen, maar die bal die Bruno (Appels, red.) met zijn voet redt, was, denk ik, hun enige echte kans.”

(skm)

 ?? FOTO SMB ?? Jawad Absisan.
FOTO SMB Jawad Absisan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium