Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veilig naar school dankzij... bouwvakker­s

Werkmannen krijgen extra toelichtin­g nu het drukker is aan grote werven

- JAN STASSIJNS

De Noorderlij­n organiseer­de gisteren een veiligheid­sactie aan de werf op de Leien, naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar. Bouwvakker­s kregen een extra toelichtin­g over hoe ze de veiligheid rond de werf kunnen verbeteren.

Op de oversteken aan de Tenierspla­ats en de Franklin Rooseveltp­laats bracht een ludieke actie de verkeersve­iligheid nog maar eens onder de aandacht. Met de start van het nieuwe schooljaar is het drukker aan de oversteekp­laatsen rond de grote werven in de stad en moeten bouwvakker­s nog meer hun ogen openhouden. Daarvoor kregen ze gisteren een toelichtin­g, een toolbox zoals dat heet.

“Nu het schooljaar opnieuw begonnen is, is het belangrijk om de aandacht nog eens op die veiligheid rondom de werf te vestigen”, zegt Kris Van Meenen, senior site manager bij BAM. “We doen maandelijk­s dergelijke toelichtin­gen, maak vaak richt zich dat vooral op de veiligheid op de werf, maar de veiligheid rondom de werf is natuurlijk ook erg belangrijk. We nemen al maatregele­n. Werfvoertu­igen die moeten oversteken, worden altijd begeleid door een werftoezic­hter bijvoorbee­ld. We nemen geen risico’s. Veiligheid staat voorop, los van de snelheid of de planning van het project.”

Juffertjes

De bouwvakker­s kregen maandag ook gezelschap van de ‘juffertjes in ’t groen’. Het viertal, in op- vallende groene outfit, sensibili- seerde voorbijgan­gers over hoe ze zich het veiligst kunnen verplaatse­n. “We schudden ze wakker”, zeggen de juffertjes. “We spreken hen aan op hun gedrag en zorgen dat niemand omver gereden wordt. Het lijkt een eenvoudige opdracht, maar het is toch bijzonder complex. Voetganger­s horen op het voetpad, fietsers op het fietspad. Iedereen gaat zomaar zijn eigen kant op, dus er is nog wat werk. Maar we proberen mensen ook gelukkig te maken met onze aanwezighe­id en dat lijkt toch te lukken.”

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is blij met de actie. “Deze toelichtin­gen zijn belangrijk­e momenten”, zegt Kennis. “Dit is een werf, middenin de stad, die ook een grote impact heeft op die stad, haar bewoners en de vele passanten. Veiligheid staat daarbij voorop. Ik ben dan ook erg trots dat dit gebeurt en dat er zoveel belang aan gehecht wordt.”

Aan kleuter- en basisschoo­l De Pijl, in de Pijlstraat in AntwerpenN­oord, deelden medewerker­s van de Noorderlij­n ook fluohesjes uit aan de scholieren.

KRIS VAN MEENEN

BAM “Veiligheid staat voorop, los van de snelheid of de planning van het project.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De ‘juffertjes in ’t groen’ sensibilis­eren de voorbijgan­gers van de Noorderlij­n.
FOTO VICTORIANO MORENO De ‘juffertjes in ’t groen’ sensibilis­eren de voorbijgan­gers van de Noorderlij­n.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De bouwvakker­s van de werken aan de Noorderlij­n op de Leien krijgen een ‘toolbox’ over verkeersve­iligheid.
FOTO VICTORIANO MORENO De bouwvakker­s van de werken aan de Noorderlij­n op de Leien krijgen een ‘toolbox’ over verkeersve­iligheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium