Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ronde visbokalen moeten verboden worden”

Gaia niet blij met hotel dat goudvissen verhuurt aan eenzame gasten

- CEDRIC LAGAST

Dat een hotel goudvissen verhuurt aan eenzame gasten, zint Gaia niet. Vooral niet omdat de vissen niet in een aquarium zwemmen, maar in ronde visbokalen. “Eigenlijk zou de verkoop van ronde visbokalen verboden moeten worden.” Het idee om vissen te verhuren, komt van David Dillen uit Brasschaat, die een hotel uitbaat in Charleroi.

Rent-a-Fish. De gasten van Hotel Charleroi Airport kunnen voor 3,50 euro per nacht een visbokaal mét goudvis huren, om hen op de kamer gezelschap te houden. “Zoals vele goeie ideeën is dit idee op een avond aan onze hotelbar ontstaan”, vertelt hotelmanag­er David Dillen. De Vlaming is manager van het grootste hotel van Wallonië.

Sinds een Nieuw-Zeelandse journalist­e deze week een foto van de vissen op Twitter gooide, verbaast de hele wereld zich over het initiatief. “Ik krijg telefoontj­es tot uit Australië.”

Instagram

“Het was de bedoeling om onze gasten te doen glimlachen, niet om er geld aan te verdienen. Vier jaar geleden zijn we hiermee gestart en zeker zes tot zeven keer per week is er iemand die een van onze twee hotelvisse­n wil huren. Meestal mensen die er een foto van op Instagram willen zetten, gezinnen met kinderen of mensen die een kamer voor iemand anders moeten boeken en een grap willen uithalen.”

Veel mensen glimlachte­n om het idee, maar de foto van de vissen kreeg meteen ook commentaar op internet. “Ze zitten in een veel te kleine bokaal, die dan ook nog eens net onder een lamp is geplaatst.”

Ook Gaia stoort zich daarom aan het initiatief. “De verkoop van ronde visbokalen zou verboden moeten worden”, zegt Michel Vandenbosc­h. “Wetenschap­pers zullen u zeggen dat vissen in een ruim aquarium thuishoren. In een bokaal zit onvoldoend­e water. Bovendien kan het dier alleen maar rondjes zwemmen.”

“Een aquarium moet ingericht zijn zodat dieren zich kunnen verstoppen en er is een waterfilte­r nodig die het water zuiver houdt. Winkels die vissen verkopen, zouden verplicht moeten worden om alleen te verkopen aan mensen die goed voor het dier willen zorgen. Ik hoop dat het hotel tot inkeer komt: ofwel stoppen ze de dieren in een echt aquarium, ofwel houden ze ermee op.”

Nerveus

“De vissen worden bij ons goed verzorgd”, reageert manager Dillen. “Aanvankeli­jk zaten de vissen in een groot aquarium, maar omdat we zagen dat ze nerveus werden van telkens weer die verhuizing van dat aquarium naar de bokalen op de kamers, zijn we daarmee gestopt. Ze zwemmen in twee bokalen, op onze balie.”

“De vissen krijgen de beste zorgen. Alleen wij geven ze bijvoorbee­ld eten, omdat gasten ze zouden overvoeden. Ze zijn al vier jaar bij ons. Werden ze slecht behandeld, dan waren ze allang dood.”

 ?? FOTO HERMAN RICOUR ?? David Dillen bij een van de vissen in Hotel Charleroi Airport.
FOTO HERMAN RICOUR David Dillen bij een van de vissen in Hotel Charleroi Airport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium