Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Bijbel gaat de markt op”

- NICO TANGHE

Je kunt niet tegelijk God en geld dienen, staat vrij vertaald te lezen in de Bijbel. Van deze waarschuwi­ng heeft de katholieke Kerk zich in het verleden niet altijd veel van aangetrokk­en. Is het dan een verrassing dat paus Franciscus nu privaat geld en investeerd­ers wil aanspreken om zijn (goede) doelen te bereiken?

Om geld te verzamelen, lanceert de paus de Laudatio Si’ Challenge, een wedstrijd voor start-ups waarvoor kardinaal Turkson, de ‘sterke man’ in het Vaticaan, in juni nog de zegening vroeg tijdens een misviering in de crypte onder de Sint-Pieterbasi­liek. De Challenge is een techcompet­itie tussen negen startersbe­drijven die de komende maanden elk een product of dienst gaan ontwikkele­n dat de paus moet helpen bij het aanpakken van armoede, het klimaatpro­bleem of de migratiepr­oblematiek. Dezelfde sociale thema’s die de paus naar voren heeft geschoven in zijn encycliek Laudato Si’.

“Impact investemen­t”, heet dat in vakjargon. De negen start-ups krijgen langdurige begeleidin­g van financiële en technische specialist­en en ontvangen 100.000 dollar privaat startkapit­aal als ze de wedstrijd winnen. In december wordt tijdens een Demo Day bekendgema­akt welk bedrijf de hoofdprijs krijgt. In ruil voor de pauselijke zegen moet dat bedrijf zijn private investeerd­ers ook 6% tot 8% rendement garanderen.

Ambitieuze doelen

De ‘pauselijke’ wedstrijd vloeit voort uit Right Now!, het investerin­gsfonds dat het Vaticaan vorig jaar lanceerde om de grote wereldprob­lemen aan te pakken. Dat fonds wil het Vaticaan gebruiken om extra financiële middelen aan te trekken om de ambitieuze doelen van paus Franciscus te helpen bewerkstel­ligen.

Veel van de tegoeden in de Kerk zitten namelijk vast in kunst of stenen. Om meer snelheid te maken, heeft Franciscus zijn rechterhan­d, kardinaal Turkson, opdracht gegeven om voor het eerst in de geschieden­is van de katholieke Kerk direct op te trekken met private investeerd­ers. Als de heilige vader zijn gewicht in de schaal gooit en de hele katholieke Kerk weet mee te krijgen, dan zal dat ongetwijfe­ld indruk maken op beleggers, is de achterligg­ende gedachte.

Bijbel op de markt

Met succes, zo lijkt het. The Bible is on

the market, riep een van de beleggers volgens The Economist. Binnen de Kerk is het enthousias­me minder groot en stellen critici zich hier en daar vragen. Moet de Kerk zich niet bezighoude­n met donaties en charitas in plaats van het steunen van investerin­gen die rendement moeten opleveren? Maar dat deert de paus niet. Franciscus schaamde zich de voorbije maanden niet om het begrip “impact investment” meermaals publiek te gebruiken, onder meer in een TED-optreden (technologi­e, entertainm­ent en design) waarin hij de grote techbedrij­ven opriep om meer goede werken voor de maatschapp­ij te doen.

 ?? FOTO AFP ?? De paus is op zoek naar geld.
FOTO AFP De paus is op zoek naar geld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium