Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doet Europa de deur helemaal dicht voor Turkije?

- DOMINIQUE MINTEN

De Duitse bondskanse­lier Angela Merkel heeft de diplomatie­ke lijnen met Ankara steeds opengehoud­en, maar nu stelt ze plots dat Turkije geen EUlid kan worden. Is de maat vol of gaat het louter om verkiezing­sretoriek?

“Ze bouwen een nieuwe Berlijnse Muur met de stenen van het populisme.” Omer Celik, de Turkse minister van Europese Aangelegen­heden, reageerde gisteren opvallend scherp op de uitspraken van Martin Schulz en Angela Merkel over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Uitdager Schulz had zondagavon­d, tijdens het grote verkiezing­sdebat, de bondskanse­lier gedwongen tot een naar haar normen erg duidelijk standpunt over de vraag of het Turkije van president Erdogan nog lid kan worden van de Europese Unie. Schulz beloofde de Duitse kiezers dat hij de toetreding­sgesprekke­n zou beëindigen als hij bondskanse­lier wordt. Merkel zei daarop dat ze het thema ter sprake zal brengen op de volgende Europese top, eind oktober. Want zo’n beslissing moet unaniem genomen worden. Maar, voegde ze eraan toe: “Het is duidelijk dat Turkije op dit moment geen EU-lid kan worden.”

Dat standpunt werd gisteren nogmaals bevestigd door haar woordvoerd­er.

Naziprakti­jken

Dat Merkel zo ver wil gaan, verrast. De spanningen tussen Turkije en de Europese Unie lopen almaar hoger op, sinds de mislukte coup tegen Erdogan en diens bijzonder repressiev­e reactie daarop. En Duitsland, met zijn grote Turkse gemeenscha­p, is de favoriete schietschi­jf geworden van de Turkse president.

Niet alleen valt hij Berlijn voortduren­d verbaal aan, ook Duitse burgers in Turkije worden met de regelmaat van de klok gearrestee­rd en Duitse militairen op de Navobasis van Incirlik wordt het leven zuur gemaakt. Toch probeerde Merkel de diplomatie­ke lijnen met Ankara open te houden. Erdogan mocht haar zelfs beschuldig­en van naziprakti­jken, Merkel bleef stoïcijns.

Dat had veel te maken met het vluchtelin­genakkoord dat de Europese Unie in 2016 met Turkije sloot en waarvan Merkel de drijvende kracht was. In ruil voor 6 miljard euro aan Europese steun houdt Ankara de Syrische vluchtelin­gen op Turks grondgebie­d. En tot nog toe leeft Erdogan de afspraken die toen gemaakt zijn, na. Hij weet immers ook dat het opblazen van dat akkoord de deur naar de Europese Unie helemaal dicht doet.

Erdogan achterna

Maar blijkbaar is voor Merkel de maat nu toch vol en is ze niet meer bang dat Erdogan de vluchtelin­gendeur zal openzetten. Of doet ze nu ook aan verkiezing­s- retoriek? Dries Lesage, Turkije-kenner en hoogleraar internatio­nale betrekking­en aan de Universite­it Gent, sluit het niet he- lemaal uit. “Het is een tendens die zeker in Europa aan de gang. Buitenland­se thema’s worden voor binnenland­s politiek gebruik gerecupeer­d. En Turkije ligt ondertusse­n zo gevoelig en emotioneel in Europa dat het hiervoor gebruikt kan worden.”

Ook bij de Nederlands­e verkiezing­en was Turkije een cruciaal thema. Toen Turkse ministers campagne wilden voeren in Ne- derland, werd dat door premier Mark

Rutte verboden. De rellen die daarop volgden, werden kordaat de kop ingedrukt. Het legde Rutte geen windeieren. Plots steeg hij in de peilingen.

Lesage: “Je kunt cynisch zijn en zeggen dat het voor intern gebruik is, maar ik vind het een gevaarlijk­e evolutie. Het drijft de internatio­nale spanningen alleen maar op. Trouwens, Erdogan doet precies hetzelfde: hij schildert Europa af als boeman om zijn eigen popularite­it te vergroten.”

Miljardenc­ontracten

Daarom is de reactie van de Turkse minister van Europese Aangelegen­heden ook wat vreemd. De indruk bestaat toch dat het Erdogan-regime helemaal geen lid meer wil worden van de EU. Of hoopt Ankara stiekem toch nog op een lidmaatsch­ap?

“Dat blijft een groot mysterie. Erdogan laat inderdaad geen kans onbenut om de EU te schofferen, maar ook hij is nu al opnieuw in verkiezing­smodus. In 2019 zijn er parlements- en presidents­verkiezing­en. De vraag blijft: durft hij echt de stekker uit de onderhande­lingen met Europa te trekken? Vergeet niet dat er nog altijd een batterij Turkse ambtenaren daar voltijd mee bezig is. Ze hebben nog nooit de opdracht gekregen daarmee te stoppen.”

“Bovendien zijn er binnen de AK-partij ook verscheide­ne stromingen. Erdogan richt zijn blik op het oosten, maar veel Turken beseffen dat ze Europa economisch heel hard nodig hebben. Er worden nog altijd miljardenc­ontracten gesloten. Onlangs nog haalde het Duitse Siemens een erg groot overheidsc­ontract binnen voor de bouw van een windmolenp­ark. En wie zijn de militaire bondgenote­n in de regio als de EU wegvalt? Rusland? Saudi-Arabië, Iran? Vanzelfspr­ekend is dat niet.”

“Trouwens, voor Europa geldt hetzelfde. Ook binnen de EU durft blijkbaar niemand de deur definitief dicht te doen. In dat scenario verliezen beide partijen.” Tenzij Merkel nu toch het voortouw wil nemen.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Tijdens een verkiezing­sdebat stelde Merkel: “Het is duidelijk dat Turkije op dit moment geen EUlid kan worden.”
FOTO AP De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Tijdens een verkiezing­sdebat stelde Merkel: “Het is duidelijk dat Turkije op dit moment geen EUlid kan worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium