Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor de opnames van ‘The Wall’ moest ik pendelen naar Parijs”

- (tove)

Niels Destadsbad­er moest voor de opnames van de nieuwe VTMquiz The Wall zijn beste Frans bovenhalen. “Vanwege het grote decor filmden we in Parijs. Het publiek bestond uit Fransen. Maar mijn kennis van het Frans is heel beperkt.”

The Wall is een quiz voor duo’s met stalen zenuwen. Hun lot ligt in handen van de twaalf meter hoge muur en de bijbehoren­de ballen. Na elk antwoord rolt een groene of rode bal over de muur om vervolgens in een van de vijftien vakken met geldbedrag­en te belanden. Bij een goed antwoord gaat de winst naar omhoog, bij een fout antwoord wordt het bedrag in mindering gebracht. Vanaf de tweede ronde worden de duo’s gescheiden en moeten ze elkaars prestaties inschatten.

“Bij The Wall moet je ook veel geluk hebben”, vertelt Niels Destadsbad­er. “Je kan acht van de tien vragen goed hebben, en amper iets winnen. Terwijl mensen met slechts twee goede antwoorden ruim 100.000 euro winnen. Bij andere quizzen zie je al lang aankomen of iemand veel wint of niet. Bij The Wall moet je tot het allerlaats­te blijven kijken. Het maximale winstbedra­g is meer dan 1,1 miljoen euro.”

Vanwege de uitzonderl­ijke afmetingen van het decor vonden de opnames plaats in Parijs. “Ook andere landen kwamen in Frankrijk hun aflevering­en opnemen. Het hele decor afbreken en telkens in een ander land weer opbouwen, zou een te kostelijke zaak worden. De Vlaamse opnames werden trouwens ook door de Franse ploeg gemaakt.”

Gelukkig sprak Niels een woordje Frans, of niet? “Euh, mijn ken- nis van het Frans is zeer beperkt. Het was dus behelpen. Ook het publiek bestond voornameli­jk uit zuiderbure­n. Alleen de familie en vrienden van de deelnemers waren met een bus overgebrac­ht. Communicer­en met de zaal was niet vanzelfspr­ekend, maar ik heb geprobeerd het ijs te breken door enkele Franse liedjes te zingen, zoals Aïcha van Khaled. Dat apprecieer­den ze. Voor de opnames was het niet noodzakeli­jk dat ze Nederlands begrepen. The Wall is een zeer visueel spel. Je ziet gewoon of de kandidaat het antwoord goed heeft of niet.”

Onderweg slapen

Het decor is indrukwekk­end. “Ik heb nog nooit zo’n groot decor gezien. Als je vanuit het publiek een foto nam, zag je mij amper staan. Het spelbord is twaalf meter hoog. Dat zijn vier verdieping­en.”

De locatie was ook voor Niels een nadeel. “Het maakte het heftig voor me. Ik zat sowieso al met een drukke agenda. Om alles toch te kunnen inplannen, hebben we alle aflevering­en in één week ingeblikt. Ik deed drie opnames per dag, en werd dan pijlsnel naar Vlaanderen gebracht om op te treden, of gauw even thuis in Deerlijk te passeren. ’s Nachts kwam ik in een speciale taxi terug zodat ik onderweg kon slapen.”

Niels Destadsbad­er beleeft in 2017 het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière. Flink aan de bak bij VTM, een album dat al bijna een jaar kampeert in de hitlijsten, een MIA, de Zomerhit en een optreden op Werchter Boutique. “De beloning voor jarenlang hard werken”, zegt hij.

The Wall, om 20.35u op VTM

 ?? FOTO VTM ?? Niels Destadsbad­er voor de twaalf meter hoge muur die centraal staat in de nieuwe VTMquiz The Wall.
FOTO VTM Niels Destadsbad­er voor de twaalf meter hoge muur die centraal staat in de nieuwe VTMquiz The Wall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium