Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse beweging ontgoochel­d: “Nog eens vijf jaar stilstand”

N-VA krijgt kritiek op pragmatisc­he verkiezing­sstrategie

- ARNOUT GYSSELS

Neen, een zevende staatsherv­orming hoeft niet voor NVA. Veiligheid, economisch­e groei en identiteit, daar zal hun kiescampag­ne voor 2019 rond draaien. Na de verkiezing­en zien de Vlaams nationalis­ten wel of er een staatsherv­orming in zit.

“Een staaltje pragmatism­e”, noemt politicolo­og Nicolas Bouteca het. N-VA wil in 2019 naar de kiezer trekken met drie speerpunte­n: veiligheid, economisch­e groei en identiteit. Een nieuwe staatsherv­orming of confederal­isme wordt geen breekpunt. “We zien wel hoe de kaarten liggen na de verkiezing­en”, klinkt het bij de partij. “Tot die tijd gaan we niet in de val trappen om onszelf buitenspel te zetten. Onze tegenstrev­ers willen niet liever.”

“Slim gezien, want met het communauta­ire win je geen verkiezing­en”, zegt Bouteca. “Een absolute minderheid van de kiezers laat zich daardoor leiden. Met thema’s zoals veiligheid, economie en identiteit kunnen ze wel scoren. En voor een staatsherv­orming hebben ze partners nodig, zowel aan Vlaamse als Franstalig­e kant. Die zijn er gewoonweg niet.”

Door de zure appel bijten

Dat N-VA nu met die strategie naar buiten komt, hoeft niet te verbazen. “Volgend jaar, tijdens de gemeentera­adsverkiez­ingen, is het communauta­ire van geen tel”, zegt Bouteca. “Over twee jaar, tijdens de federale en Vlaams verkiezing­en, trekt N-VA naar de kiezer met thema’s die hen wel beroeren. Maar eerst moeten ze even door de zure appel bijten.”

Of eerder: het spervuur aan kritiek van Vlaams-nationalis­ten buiten de partij overleven. “Als je een zevende staatsherv­orming wil, dan moet je de publieke opinie daar warm voor maken. Een kiescampag­ne is daar het uitgelezen moment voor”, zegt Bart Maddens, politicolo­og en gezaghebbe­nde stem binnen de Vlaamse beweging. “Het communauta­ire is de corebusine­ss van N-VA. Je ziet de groenen toch ook geen campagne voeren zonder milieuthem­a’s?”

Volgens de Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweg­ing (VVB), stuurt N-VA-voorzitter De Wever aan op nog eens vijf jaar communauta­ire stilstand.

Moeiteloos door partijraad

Binnen N-VA heeft iedereen vrede met de nieuwe strategie. “Je kunt deze speerpunte­n niet los zien van het communauta­ire”, zegt Sander Loones (N-VA), lid van de communauta­ire denktank Objectief V. “Het gaat om veiligheid voor Vlamingen, een betere economie voor Vlamingen, een Vlaamse identiteit. Ik denk dat de kiezer slim genoeg is om dat in te zien.”

De beslissing komt niet uit de lucht vallen. Op de fractiedag­en vorige week liet De Wever al doorschijn­en dat communauta­ire scherpslij­perij niet hoog op de agenda stond. Na een peiling van rond de 30% kreeg hij de strategie moeiteloos door de partijraad, waar het communauta­ire nog altijd de alfa en de omega is.

Dat minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon en Vlaams minister-president Geert Bourgeois tijdens de zomer nog zwaar de communauta­ire trom luidden, is volgens hen niet tegenstrij­dig. “Het is belangrijk om het onderschei­d te maken tussen inhoudelij­ke prioriteit­en en strategisc­he overweging­en”, zegt Bourgeois. “Laat er geen twijfel over bestaan: confederal­isme is en blijft een toppriorit­eit van de partij.”

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweg­ing, ziet op lange termijn geen succes in de strategie van NVA.
FOTO BELGA Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweg­ing, ziet op lange termijn geen succes in de strategie van NVA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium