Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was verlegen toen ik na de uitzending applaus kreeg”

Freek Braeckman maakt vlekkeloos debuut als anker bij ‘VTM

- TOM DE LEUR

De kraag van zijn hemd zat een half maatje te ruim, maar voorts viel er niets aan te merken op het debuut van Freek Braeckman (38) als nieuwsanke­r bij VTM Nieuws. Even werd het zelfs een onderonsje van exVRT’ers, want Braeckman ging live naar Greet De Keyser in de VS.

“Plezant.” Zo omschrijft hij zijn

b eerste uitzending van VTM

Nieuws zelf. Freek Braeckman reed gisteren dan ook een foutloze rit tijdens zijn debuut op VTM.

Toch zat er wel wat druk op: Braeckman ging op 1 september aan de slag bij de nieuwsdien­st van VTM en debuteerde nog geen twee weken later als anker. Weliswaar met vijf jaar ervaring bij Het

Journaal op Eén, maar toch: als nieuw gezicht wil je wel een goede eerste beurt maken. “Toch was ik niet zenuwachti­g”, zegt Braeckman. “Dat was ik toen ik hier op 1 september binnenstap­te, maar nu niet. Ik was vooral verlegen toen ik na de uitzending van 13u uit de studio kwam en iedereen op de redactie zo lief was om te applaudiss­eren. Misschien moesten ze wel van de baas

(lacht). Ik was verlegen omdat je met een heel grote ploeg aan zo’n uitzending werkt. Dan moet het applaus niet naar één man gaan. Ik vermoed ook dat ze vandaag niet opnieuw zullen applaudiss­eren. Anders ben ik hier morgen weg (lacht).”

Routine

Een bepaald gezicht in de uitzending van 13u was alvast heel vertrouwd: dat van correspond­ente Greet De Keyser, die net als Braeckman een verleden heeft bij de openbare omroep. De Keyser bracht vanuit de Verenigde Staten verslag uit over orkaan Irma die Florida treft. “Twee minuten voor de uitzending hebben we al een babbeltje gedaan, dat was heel fijn. We hebben nog gelachen: wie had dát gedacht?”

Freek Braeckman had gisteren ook het gevoel dat er achter de schermen extra hard was gewerkt om alle reportages op tijd klaar te krijgen voor de uitzending van 13u. “Een middagnieu­ws is lastig om te maken omdat je met een bijzonder krappe deadline zit. Om 9.30u heb je een ochtendver­gadering, intussen is er een grote machine in gang gezet. Om 13u moet alles klaar zijn. Met al die techniek kan dat heel nipt worden. Ik denk dat iedereen deze keer extra zijn best heeft gedaan zodat ik rustig kon werken, wat heel fijn is.”

Routine is een belangrijk onderdeel van een nieuwsuitz­ending. Braeckman kan daar voor een stuk op teren. “Vergelijk het met autorijden. Dat had ik al onder de knie, maar met pakweg een huurauto op vakantie op Rhodos is dat toch weer even wennen: ik weet hoe ik met die auto moet rijden, maar als het plots hard begint te regenen, moet ik toch even zoeken naar de ruitenwiss­ers en de mistlichte­n. Je kunt nog zo veel oefenen als je wil, ergens moet je gewoon het verkeer in en de automatism­en voort aanscherpe­n.”

Strakker in het pak

Opvallend was wel dat Braeckman iets strakker in het pak zat dan bij Het Journaal.

“VTM Nieuws heeft een duidelijke huisstijl, die is misschien iets strakker dan bij Eén. Het past gewoon bij de vormgeving van VTM

Nieuws zelf. Ik draag nu een das, dat deed ik in Het Journaal niet altijd. Ook niet toen ik Café

Corsari presenteer­de, maar toen zat ik in een café (lacht). Maar het is niet omdat ik een das draag dat ik niet mag knipogen. Dat zal ik ook wel doen, als het moment erom vraagt. Nieuwsanke­rs zijn mensen van vlees en bloed, je wilt ook een band met de kijker smeden. Of ik mijn uitzending­en ga herbekijke­n? Nee, want na tien jaar aan deze kant van de camera weet ik wat werkt en wat voor verbeterin­g vatbaar is. Ik ben niet naar hier gekomen om naar mezelf te kijken.”

 ?? FOTO FREEK BRAECKMAN ?? Freek Braeckman. Van 2007 tot en met 2012 nieuwsanke­r bij de VRT, nu bij VTM.
FOTO FREEK BRAECKMAN Freek Braeckman. Van 2007 tot en met 2012 nieuwsanke­r bij de VRT, nu bij VTM.
 ?? FOTO VTM ?? Greet De Keyser, net als Freek Braeckman vroeger een VRTgezicht, zat gisteren ook in de uitzending. “Vooraf hebben we nog een babbeltje gedaan en erom gelachen”, zegt Braeckman.
FOTO VTM Greet De Keyser, net als Freek Braeckman vroeger een VRTgezicht, zat gisteren ook in de uitzending. “Vooraf hebben we nog een babbeltje gedaan en erom gelachen”, zegt Braeckman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium