Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drug als middel tegen depressie

Onderzoeke­rs UA bestuderen effecten van ketamine

- ILSE PRINSEN

Een Europese studie gaat de effecten van paddo’s onderzoeke­n als middel tegen depressie. Onderzoeke­rs van de Universite­it Antwerpen werken binnen een studiegroe­p aan een grote soortgelij­ke studie, gericht op de drug ketamine.

Drugs als legaal middel tegen depressie? Het kan. Mogelijk vor- men bepaalde drugs een alternatie­f voor de klassieke antidepres­siva. Onderzoeke­rs in binnen- en buitenland zijn dit volop aan het bestuderen.

Begin volgend jaar gaat een grootschal­ige Europese studie van start. Die onderzoekt de effecten van psilocybin­e op depressiev­e patiënten. “Dat hallucinog­een is een bestanddee­l van de magic

mushrooms, de magische paddenstoe­len, ook bekend als ‘paddo’s’”, legt Manuel Morrens uit. Hij is psychiater en professor klinische psychiatri­e en neuroweten­schappen aan de Universite­it Antwerpen. “Voorafgaan­de tests bleken positieve resultaten op te leveren. Een Londense onderzoeke­r diende vorig jaar twaalf patiënten met een moeilijk te behandelen depressie de stof psilocybin­e toe. In combinatie met gespreksth­erapie bleven de klachten bij de helft van de participan­ten drie maanden uit.”

Vergelijkb­are studie

De nieuwe studie zal met vier- à vijfhonder­d testperson­en uit acht Europese landen gebeuren. “Bij mijn weten neemt ons land niet deel”, zegt Morrens. “Wij kregen in ieder geval de vraag nog niet. Maar ik werk binnen CAPRI, de psychiatri­sche onderzoeks­groep verbonden aan de Universite­it Antwerpen, wel aan een grote vergelijkb­are studie. Die loopt in het Psychiatri­sch Ziekenhuis Duffel in samenwerki­ng met professor Stephan Claes van de KULeuven, hoofdonder­zoeker verbonden aan dit project, en met Johnson & Johnson Belgium. Wij bestuderen de effecten van het gecontrole­erd toedienen van de drug ketamine aan depressiev­e testperson­en.”

Ketamine staat als psychedeli­sche drug in het uitgaansmi­lieu bekend onder de naam ‘Special K’, een gevaarlijk goedje. “Daarom is het natuurlijk belangrijk dat alles alleen onder profession­ele begeleidin­g gebeurt. Ketamine wordt al in lage dosissen gebruikt in de geneeskund­e, namelijk door anesthesis­ten.”

Kunnen geestverru­imende middelen als ketamine of paddo’s in de toekomst als medicijn tegen depressies soelaas bieden? “Voor sommige patiënten allicht wel. 20% à 30% van de patiënten reageert niet op de klassieke antidepres­siva”, weet Morrens. “Er werd al aangetoond dat 30% van de proefperso­nen beter was na een eenmalige toediening van ketamine en de helft ook na meerdere injecties een positief effect vertoonde.”

“Het verschil tussen ketamine en de traditione­le antidepres­siva is ook dat die laatste trager werken: je hebt pas effect na minstens een drietal weken. Bij ketamine merk je vrijwel meteen een positief effect dat evenwel na enkele dagen weer verdwijnt als de behandelin­g stopgezet wordt. Vergelijk het met elektrosho­cks. Maar er zijn nog geen studieresu­ltaten over de effecten van ketamine op langere termijn.”

Voorzichti­g

“Wel moet je voorzichti­g zijn met ketamine als behandelin­g, omdat je er verward van kunt worden en hallucinat­ies ook wel eens kortstondi­g optreden, hoewel dit veel minder is met de dosissen die in deze context worden gebruikt. ” In de VS bestaan al ketamine clinics, die shots toedienen, maar zo’n vaart zal het in ons land zeker niet lopen. “Wel zie ik over een tweetal jaren een geneesmidd­el met ketamine op de markt komen, in de vorm van een neusspray bijvoorbee­ld”, vermoedt Morrens. “Onder strikt voorschrif­t. Je gaat dat niet even gezellig thuis uit de apotheekka­st kunnen nemen.”

MANUEL MORRENS

Professor neuroweten­schappen “Over twee jaar zal er een geneesmidd­el met ketamine op de markt komen. Maar wel onder strikt voorschrif­t. Je gaat dat niet even gezellig thuis uit de apotheekka­st kunnen nemen.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Arts en doctoraats­onderzoeke­r Olivia Cools en professor Manuel Morrens van het psychiatri­sch ziekenhuis Duffel onderzoeke­n het effect van ketamine op depressie.
FOTO JOREN DE WEERDT Arts en doctoraats­onderzoeke­r Olivia Cools en professor Manuel Morrens van het psychiatri­sch ziekenhuis Duffel onderzoeke­n het effect van ketamine op depressie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium