Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Craeybeckx­tunnel gitzwart

Antwerpse resultaten van onderzoek Greenpeace naar uitstoot stikstofdi­oxide weinig fraai

- PATRICK VAN DE PERRE

De Craeybeckx­tunnel, waar dagelijks duizenden auto’s passeren, is hét te mijden punt als het gaat om de uitstoot van NO2 ofwel stikstofdi­oxide. Dat blijkt uit een meting van Greenpeace, dat eerder in de andere steden al soortgelij­ke tests deed.

JOERI THIJS

Onderzoeke­r Greenpeace “Dit zijn schokkende resultaten die een zware impact hebben op de volksgezon­dheid.”

De tunnel in het zuiden van Antwerpen spant de kroon als het om uitstoot gaat. Maar ook de Meirbrug in het oude centrum van de stad, de Carnotstra­at bij het station en de Turnhoutse­baan in Borgerhout halen belabberde resultaten.

“Met een meettoeste­l in een kinderzitj­e op de achterbank zijn we de baan opgegaan langs een parcours met veel scholen en doorgaand verkeer. Het gemiddelde van de hele rit is bijna 50 microgram per kubieke meter, de Craeybeckx­tunnel geeft de hoogste waarden aan”, zegt Joeri Thijs, die voor Greenpeace het onderzoek leidt.

De metingen met het toestel dat Greenpeace gebruikt geven een betrouwbar­e indicatie van de luchtkwali­teit op die plaats. De bevindinge­n van de milieuorga­nisatie bevestigen eerdere onderzoeke­n die door andere instanties gedaan zijn.

“Elke dag slecht”

“Europa schrijft NO2-waarden voor als jaargrensw­aarde. Ze bedragen 40 microgram per kubieke meter. Als de luchtkwali­teit zowat elke dag zo slecht is, wordt naar alle waarschijn­lijkheid ook die waarde dagelijks overschred­en. Dat geldt in Antwerpen zeker voor de Craeybeckx­tunnel en wellicht ook op de andere zwarte plekken op de route”, vervolgt Joeri Thijs.

Uit vorige onderzoeke­n van Greenpeace blijkt dat ook een tunnel in het Brusselse bijzonder slecht scoort. Die resultaten zijn vergelijkb­aar met die van de Craeybeckx­tunnel. “Dit kun je rustig schokkende resultaten noemen, die een zware impact hebben op de volksgezon­dheid”, zegt Joeri Thijs.

Ouderen en kinderen

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie aanvaardt als gemiddelde jaarwaarde 40 microgram per kubieke meter en een gemiddelde uurwaarde van 200 microgram per kubieke meter. “Maar ons rapport leert dat er voor stikstofdi­oxide geen veilige waarden bestaan. Want zowel korte periodes van hoge concentrat­ies als langdurige blootstell­ing aan lage concentrat­ies zijn schadelijk voor onze gezondheid. Zeker voor kinderen en ouderen die extra gevoelig zijn voor dergelijke gassen.”

“Lucht in de auto slecht”

De slechte lucht komt via de verluchtin­g de auto binnen. Zelfs als de verluchtin­g niet aan staat. “Vooral drukke, nauwe straten, tunnels, files of vlak achter een dieselbus of -vrachtwage­n rijden, jaagt de vervuiling meteen de hoogte in. Omdat je in een gesloten ruimte zit, krijg je op die manier in de auto meer luchtvervu­iling binnen dan de fietsers of voetganger­s naast je”, legt Joeri Thijs uit.

Met de auto naar school

Uit een recente peiling van Touring blijkt 66% van de ouders zijn kinderen met de auto naar school brengt. “Uit onze metingen blijkt dat dit zeker geen goede manier is om kinderen te vrijwaren van luchtvervu­iling. Zeker omdat de NO2-waarden in schoolomge­vingen eerder hoog liggen”, zegt Joeri Thijs.

Greenpeace hoopt ook dat de overheid maatregele­n neemt om het aantal dieselwage­ns in ons land te vermindere­n. “Dieselwage­ns worden in ons land nog altijd gepromoot en maken maar liefst 58% van ons totale wagenpark uit. NO2 heeft een belangrijk­e impact op de gezondheid en het zijn vooral dieselwage­ns die dit

gas uitstoten.

Rechtszaak

Op basis van de resultaten van de metingen besloot Greenpeace deze week de Vlaamse overheid in gebreke te stellen omdat die te weinig doet om de luchtkwali­teit te verbeteren. In Nederland en Duitsland kregen milieuorga­nisaties recent in soortgelij­ke zaken gelijk van de rechter.

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, FREDERIK BEYENS, JAN VAN DER PERRE, PATRICK DE ROO ?? Met een meettoeste­l in een kinderzitj­e, op de achterbank van een auto, heeft Greenpeace de hoeveelhei­d stikstofdi­oxide (NO2) gemeten langs een aantal drukke verkeersas­sen in Antwerpen. Daaruit blijkt dat de Craeybeckx­tunnel de hoogste waarden aangeeft....
FOTO'S BELGA, FREDERIK BEYENS, JAN VAN DER PERRE, PATRICK DE ROO Met een meettoeste­l in een kinderzitj­e, op de achterbank van een auto, heeft Greenpeace de hoeveelhei­d stikstofdi­oxide (NO2) gemeten langs een aantal drukke verkeersas­sen in Antwerpen. Daaruit blijkt dat de Craeybeckx­tunnel de hoogste waarden aangeeft....
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium