Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Johan Van Overtveldt misrekent zich 2,3 miljard

Sp.a becijfert hoe ver minister ernaast zat met fiscale maatregele­n 2016

- PIETER LESAFFER, HANNES CATTEBEKE

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) krijgt wel vaker het verwijt dat zijn rekeningen niet kloppen. Voor het eerst heeft oppositiep­artij sp.a nu berekend hoeveel hij er vorig jaar precies naast zat: niet minder dan 2,3 miljard euro. Volgens Van Overtveldt onvermijde­lijk als je nieuwe maatregele­n neemt. Maar daarmee neemt zelfs coalitiepa­rtner CD&V geen genoegen.

De sp.a berekende dat minister Van Overtveldt (N-VA) in zijn begroting van vorig jaar met zeven nieuwe fiscale maatregele­n een extra opbrengst van 2,1 miljard euro had voorzien (zie grafiek). Maar nu alle rekeningen geteld zijn, blijkt niet alleen dat de uiteindeli­jke opbrengste­n ver onder de verwachtin­gen blijven, ze hebben de belastingb­etaler zelfs geld gekost: 180 miljoen euro. Met andere woorden, zonder die maatregele­n, in 2015, kwam er nog 180 miljoen euro meer binnen.

Het kabinet van Van Overtveldt betwist de cijfers op zich niet. Zo hebben de tegenvalle­rs onder meer te maken met de economisch­e dip in 2016 (waardoor de roerende voorheffin­g zo laag uitviel) en het uitwijkged­rag door de speculatie­taks (waardoor de taks op beursverri­chtingen kelderde). Alleen de Kaaimantak­s is volgens de woordvoerd­er van Van Overtveldt “nattevinge­rwerk”, omdat de opbrengste­n onmogelijk precies te berekenen zijn.

“Het probleem is wel dat de gegevens onvolledig zijn”, aldus woordvoerd­er Ferry Comhair. “Zo tonen onze definitiev­e cijfers van 2016 aan dat de inkomsten ruim overeenste­mmen met de doelstelli­ngen.” Maar dat heeft volgens sp.a-voorzitter John Crombez alles te maken met de doelstelli­ngen die Van Overtveldt in de loop van het jaar heeft verlaagd: in de plaats van het begrotings­tekort met 0,8 procent terug te dringen, volstond 0,1 procent. “Zo is het gemakkelij­k om je doel te bereiken”, zegt Crombez.

Te veel improvisat­ie

Bovendien bevestigt de voorzitter van de Kamercommi­ssie Financiën en Begroting, Eric Van Rompuy (CD&V), de berekening­en van sp.a. “En ik vrees dat dit zich in 2017 zal doorzetten”, aldus Van Rompuy. “De inkomsten zijn nu wel aan het stijgen, maar dat is te danken aan de economisch­e vooruitgan­g. Ik hou mijn hart vast voor de effectenta­ks die in het zomerakkoo­rd is afgesproke­n. Dat zeg ik niet alleen, maar heel mijn partij. We vrezen dat deze taks in hetzelfde verhaal terechtkom­t als de (inmiddels afgevoerde) speculatie­taks.” De effectenta­ks is een vorm van vermogensb­elasting, een speerpunt voor CD&V.

Van Overtveldt laat ook weten dat het moeilijk is om op voorhand in te schatten hoeveel nieuwe maatregele­n exact gaan opbrengen – net omdat ze nieuw zijn. Maar dat argument veegt begrotings­specialist Wim Moesen (emeritus KU Leuven) van tafel. “In een begroting maak je inderdaad een raming, maar die mag wel niet alleen uit overschatt­ingen bestaan. De jongste jaren krijgen we van internatio­nale instelling­en steeds vaker de opmerking dat onze prognoses niet profession­eel gemaakt zijn. Er is te veel improvisat­ie. Andere landen gebruiken nauwkeurig­e modellen voor hun prognoses.”

Net als Van Rompuy ziet Moesen weinig reden tot optimisme voor dit jaar. “Ik zie in het zomerakkoo­rd veel ronde getallen staan. Dat is hetzelfde als toegeven: we hebben een gok gedaan.” Of is dat net een bewuste strategie, zoals John Crombez ontwaart? “Hoe minder inkomsten, hoe meer er bespaard moet worden op pensioenen, gezondheid­szorg... Wat is het uiteindeli­jke doel? Dat er zo weinig geld is dat het hele huis van de sociale zekerheid instort?”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium