Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Haven Casablanca veel scherper beveiligd dan de onze”

-

“De haven van Casablanca is veel scherper beveiligd dan de Antwerpse. Maar met het Stroomplan ben ik er gerust in dat er snel verbeterin­g komt.” Burgemeest­er Bart De Wever was op de tweede dag van zijn werkbezoek aan Marokko onder de indruk van de beveiligin­gsstrategi­eën van de Marokkanen.

De haven van Casablanca is met zijn 462 ha en 8,5 km kades veel kleiner dan het Antwerpse havengebie­d, dat ruim 12.000 ha groot is en 171 km kades telt. “Op deze kleine oppervlakt­e hangen driehonder­d camera’s. Alles en iedereen wordt gecontrole­erd, alle beelden kunnen in real time doorgestuu­rd worden naar de politie”, zegt De Wever.

“Gezien het schaalvers­chil is dit systeem natuurlijk niet kopieerbaa­r naar Antwerpen. Maar met het Stroomplan verwacht ik snel de eerste concrete verbeterin­gen. Niets te vroeg: vijf jaar geleden werd in Antwerpen vier ton drugs onderschep­t, nu is dat dertig ton.”

“We weten dat de Nederlands­e drugskarte­ls handlanger­s rekruteren in criminele Marokkaans­e families in Antwerpen, en we weten ook dat die criminele netwerken de leverancie­rs zijn van terreur. Ik verwacht op dit vlak veel van de verdere samenwerki­ng met de Marokkaans­e veiligheid­s- en politiedie­nsten.”

Biometrisc­he

databank

De burgemeest­er had gisteren ook een afspraak met Abdelkebir Zahoud, de walih van de regio Casablanca

(soort gouverneur, aangesteld door de koning, red.) en Abdellah El Ouardi, de prefect van de politie. “We hebben een demonstrat­ie gekregen van hun centrale biometrisc­he databank. Door van alle onderdanen digitale vingerafdr­ukken te centralise­ren, verhoog je de oplossings­graad van misdaden. Wij zouden dat ook graag in België invoeren, maar door het gedateerde en irrelevant­e discours over privacy kan dat niet, iets wat ze hier in Marokko niet kunnen begrijpen.”

De Wever bracht tot slot nog een kort bezoek aan een van de 26 synagoges van Casablanca. Marokko telt vandaag nog tienduizen­d joden, van wie er vierduizen­d in Casablanca wonen.

 ?? FOTO'S RR ?? De Wever in de haven en in een synagoge in Casablanca.
FOTO'S RR De Wever in de haven en in een synagoge in Casablanca.
 ??  ??
 ??  ?? Van onze redactrice in Marokko Karin Vanheusden
Van onze redactrice in Marokko Karin Vanheusden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium