Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Syrisch kookcollec­tief krijgt vaste plek in keuken van schouwburg

From Syria with Love wil Antwerpena­ars inpakken met vernieuwen­de smaken

- MAAIKE FLOOR www.fsyriawlov­e.com

De Arenbergsc­houwburg was al een jaar op zoek naar een nieuwe cateraar. Yara Al Adib van kookcollec­tief From Syria with Love droomde van een profession­ele keuken. De twee hebben elkaar nu gevonden.

Tot nu toe kookten de Syrische vrouwen van cateringbe­drijfje From Syria with Love vanuit hun eigen keukentjes thuis. “Met als nadeel dat we altijd op verschille­nde adressen de gerechten moesten verzamelen”, vertelt initiatief­neemster Yara Al Adib. “Daarom droomde ik al langer van een profession­ele keuken, waar we alles samen kunnen bereiden. Toen we met de Arenberg in contact kwamen, was dat dus een ideale match.”

Verdriet over oorlog

Yara Al Adib begon een jaar geleden met From Syria with Love. “Ik woon 2,5 jaar in België en heb een ander parcours afgelegd dan de meeste vluchtelin­gen. Ik verhuisde als kind naar Koeweit, studeerde in Milaan en zat even in Nederland. Ik had eerst nog een vaste job als consultant. Nu werk ik alleen freelance om me hierop te kunnen storten. Ik had veel verdriet over de oorlog in Syrië en wilde graag een mooi verhaal brengen uit mijn land. Ik wil moeders lekker laten koken om hen zo zelf sterker te maken. En ik wil Vlamingen en Syriërs met elkaar in contact brengen. Het gaat niet alleen over eten, maar ook over de verhalen die we elkaar kunnen vertellen.”

Eten met een ziel

Het was Kay Doms van de Arenbergsc­houwburg die op het idee kwam om met het kookcollec­tief van vijf vrouwen en twee mannen samen te werken. “We zaten al een jaar zonder catering. Ervoor was er een concessieh­ouder, maar daarbij misten we de bezieling. Yara en haar ploeg hebben een heel mooi project met een maatschapp­elijke functie. Dat past goed bij ons en het eten is heel lekker.”

Bezoekers kunnen tegelijk met hun ticket reserveren voor het Syrische buffet, dat 15 euro kost. Daarnaast doet From Syria with Love zelf cateringop­drachten vanuit de keuken van de Arenberg. Ze geven ook workshops op verscheide­ne plekken in Antwerpen.

Elke dinsdag koken de vrouwen voor de ploeg van de Arenbergsc­houwburg. “Ik weet niet wat ik gegeten heb, maar het waren heel lekkere en vernieuwen­de smaken. Heel anders dan ik thuis zou eten”, zegt Guy Verhaegen, hoofd techniek. “Dit is de tweede keer dat we samen Syrisch eten. Ze zetten altijd veel verschille­nde schalen met eten op tafel. Daardoor is het heel gevarieerd.”

Behalve in de Arenberg is From Syria with Love ook actief in Toko 139 in Berchem, bij mensen thuis (workshops) en soms nog op markten of bij andere culturele projecten. Yara Al Adib: “Als ik zeg dat ik uit Syrië kom, denken mensen alleen aan de oorlog. Maar er is veel meer, zoals het lekkere eten. Dat willen wij graag uitdragen.”

YARA AL ADIB

From Syria with love “Ik droomde al langer van een profession­ele keuken. Samenwerke­n met de Arenberg was de ideale match”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Yara Al Adib (28), Abeer Tarakii (33) en Sabah Sheikh Fadhel (43) in de keuken van de Arenbergsc­houwburg.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Yara Al Adib (28), Abeer Tarakii (33) en Sabah Sheikh Fadhel (43) in de keuken van de Arenbergsc­houwburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium