Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Privatisee­r het Zorgbedrij­f niet”

Vakbond ACV is bezorgd, maar schepen Fons Duchateau noemt die houding voorbarig

- PATRICK VAN DE PERRE

Vakbond ACV noemt in een brief de plannen voor de privatiser­ing van het Zorgbedrij­f zorgelijk. “Dat staat niet op de agenda”, zegt de schepen van Sociale zaken Fons Duchateau (NVA).

In een brief aan de directie van het Zorgbedrij­f Antwerpen, zegt ACV-secretaris Skender Baleci zich zorgen te maken over de plannen om het Zorgbedrij­f, of in ieder geval delen ervan, te privatiser­en. Donderdag zou de raad van beheer van het Zorgbedrij­f Antwerpen een beslissing nemen tot privatiser­ing en commercial­isering van grote delen van het Zorgbedrij­f.

Plannen niet openbaar

“Op de vorige raad van beheer is blijkbaar de opdracht gegeven aan het directieco­mité om de privatiser­ing voor te bereiden. Ondanks dat we dit herhaaldel­ijk gevraagd hebben, krijgt het ACV het dossier niet te zien. Volgens de leiding van het Zorgbedrij­f valt zo’n bespreking of opdracht niet onder het toezicht en niet onder de openbaarhe­id van bestuur”, zegt Skender Baleci in de brief.

Het ACV vraagt om het voorstel niet goed te keuren. “Dit heeft gevolgen voor het personeel en voor de klanten van het Zorgbedrij­f. Als het nodig blijkt dat het Zorgbedrij­f op een andere manier bestuurd wordt, kan dat ook binnen de huidige situatie”, stelt Skender Baleci nog.

Het ACV neemt het bovendien ook niet dat de vakbonden op geen enkele manier betrokken worden in het de plannen om het Zorgbedrij­f volledig of gedeelteli­jk te privatiser­en.

Fons Duchateau reageert verbaasd op de brief van het ACV en vraagt zich af waar de vakbond die informatie haalt.

“Het is wat verontrust­end wanneer de vakbond schiet zonder precies te weten waarop, in plaats van zich te informeren. De zaak voorstelle­n alsof dit een zuiver verhaal van privatiser­ing betreft, is onzin. Als overheid blijven we ten alle tijden de touwtjes in handen houden. Dat is en blijft de basis waarop duurzame, zorgvuldig gekozen, externe partners kunnen worden gezocht”, aldus de schepen.

Zorgaanbod verbeteren

Volgens Fons Duchateau zit het verhaal anders in elkaar. “We willen overheidsm­iddelen maximaal laten renderen en het zorgaanbod verbeteren en uitbreiden. Zonder daar de belastingb­etaler voor te laten meebetalen. De huidige structuur en financieri­ng van het Zorgbedrij­f laat dit niet toe. Op basis daarvan kunnen externe partners gezocht worden. Uit een eerste analyse blijkt dat zowat een vierde van het personeels­bestand er significan­t op zou vooruitgaa­n in een dergelijke situatie”, zegt de schepen.

SKENDER BALECI

ACVsecreta­ris “Efficiënte­r besturen kan ook binnen de huidige structuur.” FONS DUCHATEAU Schepen van Sociale Zaken (NVA) “We blijven als overheid de touwtjes in handen houden.”

 ?? FREDERIK BEYENS ?? FOTO'S JORIS HERREGODS,
FREDERIK BEYENS FOTO'S JORIS HERREGODS,
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Zorgbedrij­f is onder meer verantwoor­delijk voor verscheide­ne dienstence­ntra.
FOTO JORIS HERREGODS Het Zorgbedrij­f is onder meer verantwoor­delijk voor verscheide­ne dienstence­ntra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium