Gazet van Antwerpen Stad en Rand

GROEP B 1E SPEELDAG Doe volgende keer maar gewoon, René

Experiment­eel Anderlecht zocht in München vooral naar zichzelf (en niet naar punten)

- JÜRGEN GERIL

Eens Anderlecht met tien man stond na de rode kaart voor Kums ging Bayern erg gezapig voetballen. Mede daardoor en dankzij een sterke Sels werd het maar 30. Neen, René Weiler profileerd­e zich met zijn verbazende keuzes niet meteen als toekomstig toptrainer voor de Bundesliga of de Champions League. Volgende keer tegen Celtic toch maar wat minder speciaal doen en Anderlecht meer laten voetballen.

Velen stelden zich de vraag: deed hij het met opzet? Alsof Sven Kums revanche nam voor het gesol van René Weiler - uit de kern, in de kern, uit de basis, in de basis, dan plots in de defensie - en tegen zijn coach zei: ‘Trek uw plan met tien man tegen dit Bayern. Je hebt mij toch niet nodig.’

Beide heren gunden elkaar weliswaar geen blik toen Kums afdroop, maar wij geloven niet dat de speler niet wakker lag van die rode kaart. Sven Kums is een voetballer die zich graag wil tonen in de Champions League telkens hij daartoe de kans krijgt. Zelfs al is het - godbetert - als centrale verdediger in een vijfmansde­fensie.

Patroon van conflicten?

Al bleek al heel snel dat Kums’ rol ondankbaar was. Voor de match gaf Weiler zijn toptransfe­r nog wel tien minuten onderricht, maar bij de eerste lange bal op Lewandowsk­i ging Kums onder het leer door en trok hij aan de noodrem. Na de strafschop stond het meteen 1-0.

Is het nu toeval of niet? Maar telkens Weiler voor een erg belangrijk­e match staat, komt het tot een conflict met een speler. Okaka vloog vorig jaar uit de kern voor de Champions Leaguevoor­ronde tegen Rostov. Er was ruzie met De Maio voor de Europa Leaguekwal­ificaties tegen Slavia Praag. Roef werd geslachtof­ferd toen Weiler voor zijn job speelde op Qabala. En nu, voor die eerste Champions Leaguematc­h waarin de Zwitser voor zijn reputatie speelde, was er de zaak-Kums. Dat is toch een patroon dat in de gaten moet worden gehouden. Zijn het aandachtsa­fleiders? Of is het zich indekken voor als het fout loopt? Als Anderlecht een heuse pandoering had gekregen in München, kon Weiler naar Kums wijzen. Pakte het goed uit, dan kon hij zich op de borst kloppen voor een in zijn ogen geweldige tactische ingreep.

Vijf centrale middenveld­ers

Al blijft Weiler vooral de Jackson Pollock onder de trainers. Hij kliedert een opstelling op het veld. Ja, er zit wel een idee achter, maar geluk speelt toch ook een erg grote rol in het eindresult­aat. Wie goed keek, zag dat het paars-witte basiselfta­l gisteren uit twee echte verdediger­s bestond, twee originele flankaanva­llers als backs, vijf (!) centrale middenveld­ers en één spits. Toegegeven, Anderlecht speelde via Stanciu en Chipciu twee goeie kansen bijeen na goeie combinatie­s, maar tegelijker­tijd roept het evenzeer vragen op dat Weiler hier niet met Onyekuru begon. Bayern had 69 procent balbezit, maar Anderlecht had te weinig snelheid om te counteren.

Nog zo’n kronkel: Najar - tegen zijn voet op de rechtsacht­er - viel opnieuw geblesseer­d uit. Op de bank zat met Obradovic een echte linksachte­r, maar Weiler bracht Appiah. Hij is blijkbaar niet tevreden over het seizoensbe­gin van Obra en omdat Robben vanop links altijd naar binnenkomt, was het Weilers dogma dat de Nederlande­r dan beter kon afgestopt worden door een rechtsvoet­ige speler.

Sterke Sels

Het kwam erop neer dat Bayern München na de rode kaart van Kums aan een heel gezapig tempo ging voetballen en daarom hield Anderlecht nog even stand tot Thiago de 2-0 scoorde. Hier past overigens nog een eervolle vermelding voor Matz Sels, die erg goed keepte en zijn ploeg meermaals voor een grotere nederlaag behoedde. Ook in die keeperskwe­stie volgt de vraag: wat nu? Want zaterdag tegen Kortrijk staat Boeckx weer in de goal.

Weiler vindt dat een trainer een jongleur moet zijn die meerdere ballen in de lucht houdt, maar al dat gegoochel leidt soms ook tot chaos. Neen, Anderlecht kreeg geen pandoering op Bayern - het werd wel nog 3-0 - maar Weiler vijzelde zijn reputatie als potentiële toptrainer ook niet echt op. Was het slechter uitgedraai­d als de Zwitser minder speciaal had gedaan?

 ?? FOTO AFP, BELGA ??
FOTO AFP, BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium