Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘AlpenBombe­r’ op het Kiel

Alles wat u moet weten over ERWIN HOFFER, de nieuwe spits van Beerschot Wilrijk

- KERSTEN STEURBAUT

Eindelijk! Daar is de nieuwe spits van Beerschot Wilrijk. De 30jarige Oostenrijk­er Erwin ‘Jimmy’ Hoffer moet de komende maanden voor doelpunten zorgen op het Kiel. Met een recordtran­sfer naar Napoli en 28 selecties voor de nationale ploeg kan hij mooie adelbrieve­n voorleggen. Wij visten uit wat u nog allemaal moet weten.

Zoals Gerd Müller

“Hij is wat klein, hé. Een beetje het profiel van Gerd Müller.” Een aantal nieuwsgier­ige fans was gisteren afgezakt naar het Universite­itsplein om de nieuwste aanwinst aan het werk te zien. Qua postuur hoeft de vergelijki­ng met ‘der

Bomber’ niet te verwondere­n: klein (beiden zijn 1m76) en een stevige body. Alleen de doelpunten bleven op de eerste training nog achterwege. Als Hoffer de lijn uit het verleden doortrekt, volgen die nog wel. Bij de jeugd kreeg hij niet zomaar de bijnaam ‘der Alpen-Bomber’.

“Ieder jaar was ik wel goed voor vijftien tot twintig doelpunten. In mijn beste seizoen bij Rapid Wien scoorde ik zelfs 27 keer. We hadden een fantastisc­he ploeg. Jammer genoeg grepen we toen naast de titel.”

In 370 wedstrijde­n trof hij 129 keer raak. Vorig seizoen scoorde Hoffer slechts twee keer in het shirt van Karlsruhe. Maar de Oostenrijk­er vreest niet dat hij zijn scorend vermogen kwijt is. “Ik ben een snelle spits met een stevig schot in de benen, die weet waar hij moet staan. Als ik een kans krijg, benut ik ze. Bij Karlsruhe kenden we als ploeg gewoon een dramatisch seizoen. We eindigden als laatste en op het veld kwamen de combinatie­s er niet uit. Dan is het als spits moeilijk om het verschil te maken. Zeker als je niet veel in actie komt. Op dit moment ben ik conditione­el nog niet helemaal klaar, maar ik hoop wel snel in de ploeg te staan.”

Spits van 5 miljoen

Na zijn succesvol seizoen met 27 doelpunten ruilde Hoffer in 2009 Rapid Wien voor het Italiaanse Napoli. De Italianen legden vijf miljoen euro op tafel. Op dat moment de hoogste som voor een Oostenrijk­se voetballer. Vandaag staat Hoffer met dat bedrag nog steeds in de top vijf. “Dat hoge bedrag heeft mij niet veranderd”, verzekert Hoffer. “Na mijn verhuis naar Napels ben ik op dezelfde manier blijven leven.”

Populaire oma

Hoffer is een echte familieman. In de omgeving van Wenen groeide hij met de hele familie op in dezelfde straat. Vandaag is het echter niet vriendin Michaela of dochter Leonie die het meeste aandacht trekt. Wel zijn 80-jarige oma. Bij Rapid Wien is ze een echte cultfiguur. Ze is al fan sinds 1959 en steekt bij iedere uitwedstri­jd een kaars aan voor de club. Toen haar kleinzoon deze zomer in beeld kwam voor een terugkeer, werd ze prompt terug opgevoerd in de media.

“Toen ik met de nationale ploeg U20 op het WK in Canada de halve finale bereikte, hebben ze haar een eerste keer opgevoerd”, lacht Hoffer. “Mijn transfer naar Napoli noemde ze in de pers zelfs een ‘foute keuze’. Zij wilde gewoon dat ik dicht bij huis bleef spelen, maar ze is toch naar Napels gereisd om me aan het werk te zien. Samen met de hele familie. Het was de eerste keer dat ze het vliegtuig nam. Hopelijk komt ze dit seizoen ook eens naar België.”

Karper van 33,5 kilo

Wat zou Erwin Hoffer geworden zijn als hij geen voetbalcar­rière had uitgebouwd? “Visser”, antwoordde de nieuwste aanvaller van Beerschot Wilrijk een paar jaar geleden in een interview. “Als jonge gast wilde ik altijd gaan vissen. Van kleins af was het een hobby. Ook nu nog. Als ik vrij heb, probeer ik mijn lijn uit te gooien. Zeker in de vakantie, dan ga ik op karpers vissen. De zwaarste die ik ooit heb gevangen, woog 33,5 kilo. Geen makkelijke klus om die binnen te halen. Het heeft toch een tijdje geduurd.”

Maffiafigu­ur

Een tip voor de supporters: zeg niet Erwin, roep maar Jimmy. Marc Brys doet het ook al. Hoffer kreeg de bijnaam bij de Oostenrijk­se U20 en gebruikte hem zelfs voor zijn Twitter- en Instagramp­rofiel. Op het WK in Canada liet hij de naam in zijn haar scheren. “Iedereen deed toen wel iets speciaals”, grijnst Hoffer. “De ene kleurde zijn haren rood en wit, ik liet mijn bijnaam in mijn haren zetten.” De oorsprong van de bijnaam is opmerkelij­k. Zijn jeugdtrain­er haalde de mosterd bij Jimmy Hoffa, een bekende Amerikaans­e vakbondsle­ider uit de jaren 50 en 60 die connecties had met de maffia. Zijn mysterieuz­e verdwijnin­g in 1975 kwam zelfs in ‘The Sopranos’ en ‘The Simpsons’ aan bod. Hoffer moet er om lachen: “De enige gelijkenis tussen ons is de achternaam.”

 ?? GMAX AGENCY ?? FOTO GOYVAERTS/
GMAX AGENCY FOTO GOYVAERTS/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium