Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het weer is hier nog altijd even slecht”

De Belgische terugkeer van tweevoudig Davis Cupwinnaar Lleyton Hewitt, ditmaal als kapitein van Australië

- HANS JACOBS

De jongste nummer één van de wereld ooit, tweevoudig winnaar van de Davis Cup, en nu Daviscupka­pitein: Lleyton ‘Leeuwenhar­t’ Hewitt, ooit de wederhelft van Kim Clijsters, wil vanaf vrijdag België een hak zetten in Brussel.

Zijn legendaris­che strijdkree­t op het terrein, “C’Mon”, is al een tijdje niet meer te horen. Lleyton Hewitt ging op tennispens­ioen op de Australian Open van vorig jaar. Als kapitein van het Australisc­he Davis Cupteam kreeg hij het vuur weer in de keet, met dezelfde strijdlust waarmee hij als speler de harten van de Australier­s veroverde. Niet voor niets zei de moderator bij zijn afscheid: “Dankjewel om de grootste Australisc­he vechtjas te zijn.”

Het is de eerste keer sinds 2007 dat Hewitt opnieuw in België is – toen met een wrange nasmaak, want de Aussies verloren destijds in Luik in de eerste ronde van de wereldgroe­p. “En het weer is hier nog altijd even slecht”, zo grapt Hewitt over zijn Belgische ‘comeback’. “De Belgische zomers zijn nog slechter dan de Australisc­he winters. Neen, het is hier nice.” De Australisc­he spelers barsten in lachen uit. “Guys, ik moet toch positief blijven. Neen, Belgen zijn gastvrij.”

Belgium was enkele jaren daarvoor een van zijn vaste bestemming­en waar hij af en toe voet aan grond zette. Tijdens Roland Garros van 2000 sloeg namelijk de vonk over met Kim Clijsters. Clijsters was toen 17 jaar en Hewitt 19. Hun relatie duurde ongeveer vier jaar, ze speelden samen zelfs het dubbel gemengd in Wimbledon – ook de Love Game. In die tijd werd Clijsters, toen ze jaarlijks afzakte naar de Australian Open, gewillig omarmd als Aussie Kim. In die periode won Hewitt in 2001 de US Open, de beruchte editie twee dagen voor gekaapte vliegtuige­n de Twin Towers doorboorde­n. Hij werd enkele weken later de jongste nummer één aller tijden. Niet met het mooiste tennis, wel met volle overgave, Hewitt was de meester van de vijfsetter­s, van nooit opgeven.

In eigen land is Hewitt een BA, Bekende Australiër. Dat heeft hij niet enkel te danken aan zijn illustere tennisverl­eden maar ook aan zijn huwelijk met de Australisc­he actrice Bec Cartwright. Een knipperlic­htrelatie, met ups en downs, waar ook de ‘boekjes’ een vette kluif aan hebben. Of ze nu nog altijd dan wel geen koppel zijn, de Australisc­he Davis Cupploeg is lang niet slecht bezig sinds Hewitt aan het roer staat. Hewitt heeft de verdienste om als een van de weinigen bad boy Nick Kyrgios, met wie heel veel staat of valt, in het gareel te houden en te motiveren. Australië klopte in de vorige ronde een topland als Amerika. Hewitt: “Twee aartsrival­en, twee grandslamn­aties die elkaar bekampen, dat was de strafste ontmoeting sinds we de laatste keer de Davis Cup wonnen, in 2003. Wat zou het mooi zijn om ook als kapitein de Davis Cup dit jaar te kunnen winnen. Ook al heeft België een zeer uitgebalan­ceerde ploeg. Goffin is een klassespel­er, kan op elke ondergrond uit de voeten. Darcis kan zichzelf overtreffe­n in Davis Cup. Maar we zijn naar hier gekomen om te winnen.”

 ?? FOTO BELGA
FOTO AP
FOTO RR ?? Met echtgenote Bec Cartwright. Met Kim Clijsters
in 2002. Een goedgeluim­de kapitein Hewitt gisteren in Brussel, geflankeer­d door John Peers (links) en Thanasi Kokkinakis.
FOTO BELGA FOTO AP FOTO RR Met echtgenote Bec Cartwright. Met Kim Clijsters in 2002. Een goedgeluim­de kapitein Hewitt gisteren in Brussel, geflankeer­d door John Peers (links) en Thanasi Kokkinakis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium