Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een hotelkamer is meer thuis dan thuis”

- HANS JACOBS

De Belgische topgolfers Nicolas Colsaerts en Thomas Detry dichtbij aan het werk zien in de Lage Landen? Profiteer er volgende week van op de KLM Open in Nederland. Het overgrote deel van het jaar – soms tot 340 van de 365 dagen per jaar – zijn ze de boer op, van hot naar her. De ancien, Colsaerts (34), en de gamin, Detry (24), over leven uit een koffer. “Valies open en twee seconden later ligt alles waar het hoort. Die hotelkamer is soms meer mijn thuis dan thuis.”

Hij vindt het nog altijd een jongensdro­om als golfer, wat hij voor elkaar kreeg in een hotelkamer in Abu Dhabi. Het is twee uur ’s nachts en Nicolas Colsaerts keilt met zijn golfclub het balletje vanuit zijn kamer door het openstaand­e raam. Het balletje verdwijnt door het raam, de duisternis

in. Een behoorlijk staaltje van precisie.

“Gelukkig was het niet mijn hotelkamer”, zegt Colsaerts. “Ik wilde dat als kind al doen, maar had altijd schrik dat ik het glas zou breken – zo’n balletje met een snelheid van 200 kilometer per uur, stel je voor...”

Het gretig gedeelde filmpje – Colsaerts zette het op Instagram– is een van de reisanekdo­tes van de golfglobet­rotter. Het is het onvermijde­lijke leven van een topgolfer.

35 tornooien, 40 dagen thuis

Afgelopen week zakten de 34-jarige Colsaerts en zijn 24-jarige collega-profgolfer Thomas Detry – die een gouden toekomst wordt voorspeld – af naar het statige Golf Château de la Tournette in Nijvel voor een sponsoreve­nt van het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité. Ze landden ’s ochtends, om enkele uren later weer door te vliegen naar Zwitserlan­d.

Colsaerts: “Zo’n 35 tornooien per jaar, overal ter wereld: reken maar uit.”

En was het dat maar alleen, zegt Vincent Borremans, manager van zowel Colsaerts als Detry. “Tussen de tornooien door trainen ze ook. Dat wil zeggen: niet zomaar wat balletjes slaan op eender welke golfbaan, maar alleen op een competitie­ve green, even snel als die op tornooien. Daarvoor moet je dus weer naar het buitenland, dus zijn ze weer weg. Dat loopt op, Nicolas is veertig dagen - of zelfs minder - per jaar in België.” En dat voelt Colsaerts ook. “Soms voel ik me meer thuis in een hotelkamer dan thuis”, bekent hij. “Ik kom toe op hotel, doe mijn valies open en twee seconden later ligt alles op orde. Het is niet omdat je een supergolfe­r bent dat je een supercarri­ère uitbouwt in het golf. Net omdat het leven zo speciaal is: je reist vaak, bent vaak alleen... In dat opzicht is het een voordeel dat ik nu met Thomas Detry en Thomas Pieters aan de slag ben. We trekken geregeld met elkaar op.”

MiniColsae­rts

De ancien, Colsaerts, nam de benjamin, Detry, een aantal jaar bewust op sleeptouw nog voor Detry het profcircui­t indook. En zo gingen ze bijvoorbee­ld ook samen trainen in Dubai.

Borremans: “Zodat Thomas gewoon kon worden aan dat leven.”

Detry kan er maar baat bij hebben. “Wanneer moet je rusten, hoelang op voorhand moet je op een tornooi zijn… De ervaring van Nicolas is een enorme troef”, zegt hij. “Als beginnende prof wilde ik zo veel mogelijk spelen, elke week als het kon. Inmiddels weet ik dat dat niet kan of je maakt jezelf kapot. Je kunt niet tien weken aan een stuk tornooien afschuimen zonder een break in te bouwen. Ook al schrikt het reizen en het leven uit een koffer mij niet af. Het zijn tenslotte niet de slechtste plaatsen ter wereld waar we komen, hé. Als je van golf houdt, is dit leven aantrekkel­ijk.”

Manager Borremans herkent het allemaal.

“Zijn die mannen twee dagen in België en het regent, dan beginnen ze zich bij

wijze van spreken te vervelen”, stelt hij. “Zo hard zitten ze in die structuur van reizen, trainen en tornooien spelen.”

Of de wederhelft of de beste vrienden het ook zo fijn vinden dat ze naar paradijsel­ijke oorden afzakken, maar ze hen wel thuis moeten missen? Enkele jaren geleden hoopte Colsaerts dat “er ooit een mini-Colsaerts zou rondlopen” en dat “het ontbreken van een gezin de grootste opoffering is”.

Een mini-Colsaerts loopt er ook vandaag nog niet rond, al heeft hij wel een

façon de vivre gevonden met zijn vriendin, die hij geregeld opzoekt in ZuidFrankr­ijk. Colsaerts, enkele jaren later: “Topgolf en een privéleven zijn compatibel. Het is alleen zaak om een evenwicht te vinden waarin je je kunt vinden, een leven dat iedereen bevalt.”

Tot slot: hebben ze de ultieme tip om de talrijke jetlags te bekampen? Detry en Colsaerts lachen. “Netflix, kan ik iedereen aanraden”, klinkt het bij Colsaerts. “Of PlayStatio­n, dat helpt ook soms.”

 ??  ??
 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Nicolas Colsaerts en Thomas Detry.
FOTO GUY PUTTEMANS Nicolas Colsaerts en Thomas Detry.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium