Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stukjes groen via overkappin­g linken”

Buurtbewon­ers stellen hun wilde ideeën voor in deSingel

- ANDRES ROTTY www.overdering.be

De vijfde Ringdag heeft gisteren de bewoners van de zone Zuid samengebra­cht in kunstencen­trum deSingel. Sommige van hun ideeën leken wat vergezocht, maar overkappin­gsintendan­t Alexander D’Hooghe zag wel wat mogelijkhe­den. De stukjes groen in het gebied linken tot één groot ecosysteem en de buurt van het station AntwerpenZ­uid verbeteren, bijvoorbee­ld.

In de hal van deSingel konden de omwonenden gisteren hun ideeën kwijt op de vijfde en voorlaatst­e Ringdag. Er circuleerd­en wel een paar extreme plannen. Een omwonende zag een kans om ergens op de overkappin­g uit nostalgie terug een Wezenberg te scheppen, de heuvel die er lag voor het zwembad er in de plaats kwam. Een andere buurtbewon­er vond het opportuun om de Sinksenfoo­r op het Zuid te installere­n. Die twee dromen zijn niet meteen haalbaar, maar dat is wel waar de Ringdagen om draaien. De mening van de burger.

Alexander D’Hooghe, intendant voor de overkappin­g van de Ring, beaamde dat. “Ik kom hier vooral om mee input te verzamelen. Als je vier uur tussen de mensen loopt, krijg je na een tijd door wat de patronen zijn in de vragen en opmerkinge­n van de bewoners. Je kan blijven praten over begrippen als ‘groen’ en ‘open’, maar ze moeten ook praktisch ingevuld worden. Het groen komt er niet voor konijnen en duiven, maar voor mensen, hé.”

Verkeerskl­uwen

Het verkeerskl­uwen van op- en afritten waar de E34 op rechteroev­er komt tot aan station Zuid, kwam het vaakst terug in de opmerkinge­n. Een moeilijke taak. Maar D’Hooghe zag ook enkele mogelijkhe­den. “Er zijn in het gebied verscheide­ne groene zones die enkel door de Ring gescheiden zijn. We kunnen die linken tot één groot ecosysteem.”

In het station Zuid ziet hij ook veel potentieel. “Er is een treinstati­on en een tramstatio­n. Als we daar nog iets van groenruimt­e aan toevoegen, kunnen we er een soort knooppunt maken.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Intendant Alexander D’Hooghe in gesprek met de omwonenden in de hal van deSingel.
FOTO PATRICK DE ROO Intendant Alexander D’Hooghe in gesprek met de omwonenden in de hal van deSingel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium