Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Administra­tie na overlijden kan binnenkort via digitaal platform

- (blg)

In het crematoriu­m van Wilrijk is Osiris voorgestel­d, een project waarmee de uitvaartse­ctor, lokale besturen en de federale overheid de administra­tieve afhandelin­g van een overlijden willen digitalise­ren.

Via een digitaal platform kunnen uitvaarton­dernemers, crematoria en gemeentepe­rsoneel binnenkort de benodigde formuliere­n uitwissele­n zonder nog fysieke verplaatsi­ngen te moeten ondernemen of dubbel werk te verrichten. Dat initiatief komt van de intergemee­ntelijke uitvaartko­epel Pontes (vooral actief in de provincie Antwerpen) en V-ICT-OR, de vereniging van ICTmedewer­kers bij lokale besturen.

“Een aangifte van een overlijden is vandaag nog een erg complexe administra­tieve aangelegen­heid. Het kan meer dan een dag duren voor een uitvaarton­dernemer van de gemeente verneemt wat de laatste wilsbeschi­kking was”, zegt Carine Leys, voorzitter van Pontes. “Bij dit nieuwe platform zijn zowat alle spelers betrokken. Sommige daarvan waren zelf al volop bezig met digitalise­ring. Met dit initiatief zorgen we dat er uniformite­it kan ontstaan. Het foutenperc­entage bij het uitwissele­n van gegevens wordt ook kleiner en alles zal sneller gaan.”

Uitbreidin­g naar heel België

Osiris wordt gefinancie­rd door de uitvaartse­ctor zelf, maar kreeg wel medewerkin­g van de overheid. “Jaarlijks zijn er in België ongeveer 100.000 overlijden­s, en uitvaarton­dernemers spelen een cruciale rol bij het verlichten van de taken van de nabestaand­en”, zegt staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA), bevoegd voor Administra­tieve Vereenvoud­iging. “Zij moeten echter veel paperassen verwerken en daarvoor fysieke verplaatsi­ngen maken. Ik ben blij dat we een coördinere­nde rol hebben gespeeld in de vereenvoud­iging daarvan.”

Lier en Bonheiden beginnen nu al met een proefproje­ct. De uitrol voor het hele land is gepland voor begin 2019.

Op termijn moet het ook mogelijk worden via het platform gegevens uit te wisselen met onder meer dokters, de Kruispuntb­ank van de Sociale Zekerheid en de Algemene Directie Statistiek.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zo ziet het digitale platform Osiris eruit.
FOTO PHOTO NEWS Zo ziet het digitale platform Osiris eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium