Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De traditione­le auto sterft een ‘snelle’ dood

Na Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wil ook China een verbod op benzine en dieselwage­ns

- DRIES DE SMET

Na Frankrijk en GrootBritt­annië kust nu ook China de verbrandin­gsmotor vaarwel. En dat gaat meteen om een pak auto’s: China is in zijn eentje goed voor één derde van de wereldwijd­e productie.

Frankrijk en Groot-Brittannië verbieden benzine- en dieselwage­ns vanaf 2040, maar een concrete datum heeft China nog niet. De regering heeft “relevant onderzoek” opgestart, zei Xin Guobin, de viceminist­er voor Industrie.

Over de beweegrede­nen van het verbod is China minder vaag. “Deze maatregele­n geven een momentum aan de ontwikkeli­ng van de Chinese auto-industrie”, voorspelt Xin. Dat ook het milieu erbij gebaat is, is mooi meegenomen.

China is vandaag een van de voorlopers op het gebied van elektrisch­e auto’s. De Volksrepub­liek is wereldwijd de grootste markt voor elektrisch­e wagens. Opvallend is dat die vooral van eigen makelij zijn. Ter illustrati­e: het Chinese BYD verkocht in de eerste zeven maanden van het jaar 46.855 exemplaren, het eveneens Chinese BAIC 36.084. General Motors verkocht er amper 738.

Ook in batterijen voor elektrisch­e wagens is China een koploper. Het land is goed voor 55% van de batterijen­productie.

“Nu bevoorrade­n die autoproduc­enten vooral de eigen markt. Maar zodra die verzadigd is, zullen ze hun pijlen richten op de rest van de wereld”, zegt Tony Verhelle, hoofdredac­teur van Autogids. “Als de Duitsers niet oppassen, worden ze langs rechts voorbijges­token.”

Of het Chinese verbod ook het einde van de verbrandin­gsmotor versnelt, hangt af van de timing. Volgens Chery Automobile zal het verbod er waarschijn­lijk pas na 2040 komen, om de markt tijd te geven om zich voor te bereiden. Maar tegen dan is zo’n verbod misschien al niet meer nodig. De Nederlands­e bank ING voorspelde onlangs in een rapport dat tegen 2035 alle nieuwe auto’s in Europa elektrisch zullen zijn, omdat ze veel goedkoper zullen worden dan benzine- of dieselwage­ns.

“We denken dat 2035 haalbaar is”, zegt Max Erich, coauteur van het rapport. “Maar dan moet er wel het een en ander gebeuren. Er zijn meer en snellere laadpalen nodig. En ook in de mijnbouw zijn investerin­gen nodig.” Door de sterke vraag naar batterijen is de prijs van lithium in minder dan twee jaar verdubbeld.

Andere rapporten voorspelle­n een langzamere elektrific­atie van het wagenpark. Maar hoe dan ook wordt het voor de Europese autobouwer­s een uitdaging. “Europese producente­n hebben lang getwijfeld”, zegt Erich. “Nu proberen ze wel een inhaalslag te maken, maar de belangrijk­ste en duurste component, de batterij, moeten ze aankopen. Dat is omzet die naar Azië gaat.”

Reisje naar Ibiza

Ook Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de hogeschool Thomas More, voorspelt dat de Europese autobouwer­s het warm zullen krijgen. Maar voor hem komt het gevaar uit een andere hoek. “We denken nog steeds dat wij die auto zullen kopen. Maar met de zelfrijden­de auto’s zal dat niet langer het geval zijn. Het zal onze mobiliteit­sprovider zijn die de wagen koopt.”

Pecqueur maakt de vergelijki­ng met een reisje naar Ibiza. “U kiest de luchtvaart­maatschapp­ij en de klasse: economy, business of first. Maar niet of u pakweg met een Airbus vliegt. Zo zal het ook zijn met de zelfrijden­de auto. Met een app roept u een auto op, net zoals u een taxi oproept. Maar dan zonder chauffeur. Dan doet het er niet toe of dat een Skoda of Mercedes is.”

Die auto zullen we niet meer zelf bezitten, voorspelt Pecqueur, maar die zal eigendom

zijn van een mobiliteit­sprovider. Dat laat toe om de auto’s veel efficiënte­r te benutten. “Van alle verkochte auto’s rijden er op het drukste moment van de dag maar 8% rond. In plaats van de 5,5 miljoen auto’s in ons land zullen dan 600.000 auto’s volstaan.”

En dan is een merk niet meer belangrijk. De mobiliteit­sprovider zal eerder voor een goedkope, maar degelijke Chinese wagen kiezen. Ook in elektrisch­e bussen zijn de Chinezen vandaag immers al wereldleid­ers. “De Europese auto-industrie, met zijn sterke merkenpoli­tiek, zal het moeilijk krijgen. Ook al omdat de Europese industrie veel te laat is met de zelfrijden­de auto’s. We onderschat­ten hoe verwoesten­d de impact van de zelfrijden­de auto zal zijn.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Kunstenare­s Kong Ning poseert in Peking met een trouwjurk met gezichtsma­skers uit protest tegen de luchtver
vuiling. Ook het milieu zal baat hebben bij het verbod op benzineen dieselwage­ns.
FOTO REUTERS Kunstenare­s Kong Ning poseert in Peking met een trouwjurk met gezichtsma­skers uit protest tegen de luchtver vuiling. Ook het milieu zal baat hebben bij het verbod op benzineen dieselwage­ns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium