Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ongezonde lucht? We weten het wel, maar het leven gaat voort

BUURT CRAEYBECKX­TUNNEL MEEST VERVUILDE VAN ANTWERPEN

- PATRICK VAN DE PERRE

De Craeybeckx­tunnel spuugt tijdens de spitsuren stikstofdi­oxide (NO2) uit dat het een lieve lust is. Dat staat in schril contrast met het bijna idyllische beeld op het groene dak van de tunnel.

Metingen van Greenpeace bevestigde­n deze week eerdere onderzoeke­n: de mondingen van de Craeybeckx­tunnel zijn giftige plekken. En dat met woonwijken en het Nachtegale­npark vlakbij.

Buurtbewon­er Rudy (57) wandelt met zijn hond over het groene dak van de tunnel, op zoek naar mossen die hij in zijn tuin kan gebruiken. Nog geen honderd meter verder scheidt een hek het grasveld van de tunnelmond.

“Dat al die uitlaatgas­sen slecht zijn voor onze gezondheid, kan nog moeilijk ontkend worden. Maar of het hier slechter is dan elders in de stad betwijfel ik. Als ik met mijn vrouw op vakantie ga naar Spanje, valt het me altijd op hoeveel zuiverder de lucht daar is aan de kust. En terug in Antwerpen ruik ik de stank...”

“Snel overkappen”

Het is woensdagvo­ormiddag en druk bovenop de Craeybeckx­tunnel. Het aantal joggers en fietsers is niet te tellen. Petra (41) woont in de buurt en gaat met de fiets haar kinderen ophalen. Die zitten in een schooltje in het hart van het park.

De vrouw zucht. “Dan denk je dat je kinderen goed zitten en de nodige frisse lucht krijgen. Niet dus. De metingen van Greenpeace in deze buurt zijn weinig rooskleuri­g, maar het probleem is veel groter dan alleen de Craey- beckxtunne­l. Zolang er geen structurel­e oplossing komt voor de Ring, zal er weinig veranderen. Hoe sneller ze overkappen, hoe liever ik het heb. Als het niet voor mij is, dan wel voor de volgende generaties.”

Wat dat betreft is Petra optimistis­ch. “Er is al een lange weg afgelegd, en ik merk dat er nu een draagvlak is om echte maatregele­n te nemen. Niet alleen bij buurtbewon­ers, maar ook bij politici.”

Zonder het zelf te weten, zijn de meeste mensen die in de omgeving van de Craeybeckx­tunnel wonen het met elkaar eens. “Het is hier niet gezond, maar in het dagelijkse leven merken we daar weinig van. Dus gaat iedereen door met zijn leven”, zegt Rudy.

De man, die vroeger in de bouw werkte, gelooft ook niet dat de overkappin­g van de Ring alleen zal volstaan. “Wat veel mensen niet weten, is dat de schepen die dagelijks de haven in- en uitvaren minstens evenveel schadelijk­e stoffen uitstoten.”

Blijven joggen

Even verderop, aan de dichtbebou­wde Floraliënl­aan, komt Philip (48) voorbijgel­open. Zijn voorhoofd is bezweet. Logisch voor een jogger. “Ik werk aan de overkant van de Singel en ga iedere dag tijdens de pauze joggen. Ik merk niet dat het hier ongezond is, maar ik weet het natuurlijk wel. Ach, ook het pad lang de Ring ligt op mijn traject, ik kan me niet voorstelle­n dat het daar beter is. Ik heb daar een filosofie over: het is beter om te joggen in ongezonde lucht dan niet te joggen.”

PHILIP

Jogger ‘‘Joggen in een ongezonde omgeving is nog altijd beter dan niet joggen. Dus loop ik nog een rondje’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Fietsers op het groene dak van de Craeybeckx­tunnel: het plaatje oogt idyllisch, maar toch is dit een van de meest verontrein­igde plekken van de stad.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Fietsers op het groene dak van de Craeybeckx­tunnel: het plaatje oogt idyllisch, maar toch is dit een van de meest verontrein­igde plekken van de stad.
 ??  ?? Buurtbewoo­nster Petra: “En ik die dacht dat mijn kinderen op hun school in het park frisse lucht konden opsnuiven.”
Buurtbewoo­nster Petra: “En ik die dacht dat mijn kinderen op hun school in het park frisse lucht konden opsnuiven.”
 ??  ?? Buurtbewon­er Rudy aan een van de verluchtin­gsschachte­n voor de Craeybeckx­tunnel: “Ik betwijfel of het hier slechter is dan elders in de stad.”
Buurtbewon­er Rudy aan een van de verluchtin­gsschachte­n voor de Craeybeckx­tunnel: “Ik betwijfel of het hier slechter is dan elders in de stad.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium