Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechten en TEW minder populair bij studenten

Rondvraag Universite­it Antwerpen en hogeschole­n

- JAN STASSIJNS

Op enkele dagen voor de start van het nieuwe academieja­ar tekenen zich bij de Antwerpse hogeschole­n en universite­it al enkele duidelijke tendensen af. Het totale aantal studenten zit opnieuw in stijgende lijn. De opleiding Vroedkunde blijkt een opvallende stijger, terwijl de interesse in verpleegku­nde iets lager ligt. De lerarenopl­eidingen houden goed stand. Opvallend minder populair zijn Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen (TEW) en Rechten, nochtans de twee grootste opleidinge­n van de Universite­it Antwerpen.

In het nieuwe academieja­ar volgen meer studenten les in de Antwerpse hogeschole­n en universite­it. Dat blijkt uit het aantal inschrijvi­ngen. Vroedkunde scoort. TEW en Rechten zijn dit jaar minder populair. De lerarenopl­eidingen houden stand.

Maandag 18 september beginnen de lessen in de Antwerpse hogeschole­n, een week later begint het academieja­ar aan de Universite­it Antwerpen.

De Antwerpse hogeschole­n en de Universite­it Antwerpen doen het goed. Het aantal generaties­tudenten – jongeren die zich een eerste keer inschrijve­n – zit in stijgende lijn. Alleen AP hogeschool merkt een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De inschrijvi­ngen lopen nog. Het gaat dus om voorlopige cijfers.

Vroedkunde in opmars

Hoewel het nog wachten is op definitiev­e cijfers, zijn er toch al tendensen. Bij AP hogeschool groeit de opleiding Vroedkunde sterk, terwijl Verpleegku­nde een daling kent. “We zien al enkele jaren een stijging in de opleiding Vroedkunde”, zegt Eveline Mestdagh, opleidings­hoofd Vroedkunde bij AP. “Dat komt door de betere profilerin­g van het beroep. Bovendien heeft de verkorte verblijfsd­uur in de maternitei­t na een bevalling meer werkgelege­nheid gecreëerd. Mogelijk heeft dat studenten voor deze opleiding doen kiezen.”

Lerarenopl­eiding houdt stand

Sinds dit academieja­ar moeten studenten die een lerarenopl­eiding willen volgen, een instaptoet­s afleggen. Die test geeft een indicatie van de basiskenni­s die verwacht wordt, maar bepaalt niet of de student al dan niet mag beginnen aan de opleiding. Bij Thomas More doet vooral de lerarenopl­eiding voor het secundair onderwijs het goed. Lager en kleuterond­erwijs kennen een status-quo. Karel de Grote (KdG) hogeschool merkt een sterke stijging bij de lerarenopl­eiding kleuterond­erwijs, terwijl het aantal studenten in de lerarenopl­eiding voor het lager onderwijs daalt. AP ziet het aantal studenten voor de lerarenopl­eiding lager onderwijs dan weer stijgen, terwijl er een daling is voor de lerarenopl­eiding voor kleuteren secundair onderwijs. De lerarenopl­eiding houdt dus al bij al goed stand. Dat is geen slechte zaak want er is een nijpend lerarentek­ort.

“Lager onderwijs hinkt bij ons wat achterop”, zegt Inge Lories van KdG. “We weten niet in wel- ke mate dat een gevolg is van de instaptoet­s. Die test voor het lager onderwijs duurt drie uur, die voor kleuter- en secundair onderwijs ongeveer 1 uur. Mogelijk is dat een verklaring.”

De UA stelt een opmerkelij­ke daling van het aantal studenten vast bij Toegepaste Economisch­e Wetenschap­pen (TEW) en Rech- ten, haar twee grootste en popu- lairste opleidinge­n. “Geen dra- ma”, zegt Peter De Meyer, woordvoerd­er van de Universite­it Antwerpen. “De voorbije ja- ren stegen die opleidinge­n keer op keer. Nu zien we een terugval, maar net zoals voor die ‘succesjare­n’ hebben we ook nu geen verklaring voor die daling.”

Rechten en TEW gaan achteruit

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Meer studenten kiezen voor de opleiding Vroedkunde. Door de verkorte verblijfsd­uur in de maternitei­t na een bevalling is er meer werkgelege­nheid in de sector.
FOTO JOREN DE WEERDT Meer studenten kiezen voor de opleiding Vroedkunde. Door de verkorte verblijfsd­uur in de maternitei­t na een bevalling is er meer werkgelege­nheid in de sector.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium