Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Harde tante’ van PS neemt in tranen afscheid van de politiek

Machtigste PS-vrouw kondigt na carrière van dertig jaar haar afscheid aan

- EVELINE VERGAUWEN

Tijd voor de jonge garde, vindt Laurette Onkelinx. Een tumultueuz­e zomer versnelde haar beslissing om met politiek te stoppen. Haar vertrek stelt scherp op de diepe malaise bij de PS.

“Je kunt niet aan politiek doen zonder een beetje opera.” Laurette Onkelinx gesticulee­rt hevig, verheft haar stem, lacht vaak en krijgt soms een krop in de keel. Zoals gisteren, toen ze haar vertrek uit de politiek aankondigd­e op een emotionele persconfer­entie. Bijna dertig jaar zit ze in de politiek. In 1988 stapte ze voor het eerst de Kamer binnen. Via de Franse Gemeenscha­psregering veroverde ze later de federale politiek. Ze bleef 22 jaar minister.

In 2014 verhuisde de PS naar de oppositie. Voor het eerst in 25 jaar zat de partij federaal niet langer aan de knoppen. Gepokt en gemazeld als machtspoli­tica eiste Onkelinx het fractielei­derschap op. “In het begin moest ze wat wennen aan die nieuwe rol in de oppositie”, vindt Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael. “Soms deed ze wat aan overacting, zeker in haar aanvallen op de N-VA. Maar ze heeft haar rol gevonden. Het parlementa­ire metier kent ze heel goed.”

Dat laatste klopt, maar net als Elio Di Rupo, de gevallen premier die absoluut opnieuw partijleid­er wilde worden, belichaamd­e de Brusselse politica het onvermogen van de PS om een wervend verhaal te schrijven. Beiden staan ze symbool voor een partij die elke vernieuwin­g fnuikt en met recepten van weleer de gunst van de kiezer tracht te heroveren.

Dewael en Onkelinx waren collega’s in de tweede paarse regering: hij als minister van Binnenland­se Zaken, zij als minister van Justitie. Paars bleef voor Onkelinx een “tegennatuu­rlijke coalitie”, maar ze legde zich neer bij de wil van de kiezer, die zowel de liberale als de socialisti­sche familie in de regering wilde.

Nooit een saai moment

“Ze is een raspolitic­a, soms een harde tante tijdens de onderhande­lingen”, herinnert Dewael zich. “Ze kon frontaal in de aanval gaan, ging keihard voor haar principes, maar had evengoed respect voor het gegeven woord. Ze stopte nooit met onderhande­len. Toch niet voor ze zeker wist dat ze alles uit de brand had gesleept voor haar partij. Wanneer ’s ochtends om zeven of acht uur in de Lambermont

(de ambtswonin­g van de

premier, red.) iedereen uitgeput was, bleef zij zitten. Tot het einde.”

“Nooit een saai moment met haar. We verschilde­n vaker van mening dan we het eens waren, vooral inzake budget, maar uiteindeli­jk kwam er altijd een werkbaar compromis uit de bus. De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw”, liet toenmalig premier Guy Verhofstad­t (Open Vld) weten. Ook Dewael kende privé een andere Laurette: “Charmant en minzaam, humoristis­ch ook, weet veel van cultuur. Je hoeft met haar niet alleen over de politiek te praten.”

Onkelinx is een vrouw van vele oorlogen. Haast een kwarteeuw geleden kreeg ze het het zwaarst te verduren. Als minister van Onderwijs moest ze saneren. De verontwaar­diging was groot, maar ze bewoog niet. Tijdens de tweede paarse regering moest ze het generatiep­act verkopen aan de socialisti­sche vakbond. “Die kan net zo goed naar de liberalen overstappe­n”, was een van de vriendelij­kste sneren.

Absolute macht

Wellicht is ze haar vechtlust nog niet kwijt, maar Onkelinx begrijpt dat andere krijgers beter geplaatst zijn om de PS opnieuw te laten aanknopen met de smaak van de overwinnin­g. Als voorzitter van de Brusselse PS kon ze het schandaal bij Samusocial niet voorkomen. Yvan Mayeur, de gevallen burgmeeste­r van Brussel, was een intimus. Dat haar man Marc Uyttendael­e als advocaat van de daklozenor­ganisatie alles in het werk stelde om pottenkijk­ers buiten te houden, viel niet uit te leggen. Dat in de berichtgev­ing rond Samusocial ook haar dochter in opspraak kwam, bewees haar kwetsbaarh­eid.

Meteen staken de geruchten de kop op dat ze als fractielei­der zou vertrekken. Dat gebeurt nu ook. Onkelinx doet haar mandaat als Kamerlid uit en blijft nog even aan als Brussels voorzitter, maar past voor een prominente rol. Haar droom om burgemeest­er van Schaarbeek te worden, bergt ze op. Ze wil andere horizonten verkennen.

“Laurette was een minister met uitzonderl­ijke kwaliteite­n”, tweette Di Rupo. De beslissing van Onkelinx stelt scherp op de hardnekkig­heid van de voormalige premier om absoluut aan te blijven als voorzitter, ondanks rampzalige peilingen waarbij ook zijn persoonlij­ke popularite­it verkruimel­t. In die zin doet haar aangekondi­gd vertrek niets af aan de existentië­le problemen van de Franstalig­e socialiste­n. Onkelinx houdt de eer aan zichzelf. Mochten de verkiezing­en tegenvalle­n, ze hoeven haar niet meer buiten te dragen.

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA ?? In 1958 geboren als dochter van Limburgse mijnwerker en Franse moeder 1987: Kamerlid 19931999: ministerpr­esident van de Franse Gemeenscha­p, en bevoegd voor onderwijs 20032007: minister van Justitie in de tweede paarse regering 19992014:...
FOTO'S BELGA In 1958 geboren als dochter van Limburgse mijnwerker en Franse moeder 1987: Kamerlid 19931999: ministerpr­esident van de Franse Gemeenscha­p, en bevoegd voor onderwijs 20032007: minister van Justitie in de tweede paarse regering 19992014:...
 ??  ?? Met haar man Marc Uyttendael­e, die ook in opspraak kwam in de Samusocial­affaire.
Met haar man Marc Uyttendael­e, die ook in opspraak kwam in de Samusocial­affaire.
 ??  ?? Met Elio Di Rupo. Kan die blijven vasthouden aan zijn positie nu Onkelinx stopt?
Met Elio Di Rupo. Kan die blijven vasthouden aan zijn positie nu Onkelinx stopt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium