Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De schrik van de Antwerpse portiers riskeert 12 jaar cel

Twintiger eiste met bedreiging­en en geweld deuren van dansclub The Villa op

- JORIS VAN DER AA

Als het van het Openbaar Ministerie afhangt, gaat exportier Ilias Zohrie voor vele jaren achter de tralies. De voormalige ‘floor manager’ van de Antwerpse dansclub The Villa staat terecht voor poging doodslag, afpersing, bedreiging­en, verboden wapendrach­t en een lange reeks geweldpleg­ingen.

Het verhaal van Ilias Zohrie (28) roept herinnerin­gen op aan de donkere jaren 90, toen de Antwerpse discotheke­n werden geterroris­eerd en afgeperst door portierscl­ans zoals die van de verbannen Kosovaarse geweldenaa­r Viktor Hoxha. Volgens het Openbaar Ministerie paste Zohrie dezelfde strategie toe: als er geen beschermin­gsgeld zou worden betaald, zouden de horecazake­n de gevolgen moeten dragen. De grootste gedupeerde was The Villa op het Eilandje. De eigenaars leerde hij kennen via zijn toenmalige vriendin, een dienster. “Zohrie stelde alles in het werk om de

controle over de beveiligin­g van The Villa te krijgen toen de dansclub werd opgericht. Hij liet verstaan dat de horecazaak grote problemen zou krijgen als zijn portiers niet aan de toegangsde­uren zouden staan.”

Glas stukgebete­n

Omdat Zohrie met zijn strafblad onmogelijk zelf als portier kon worden ingezet, namen de eigenaars hem in dienst als floor manager. “Een arbeidscon­tract dat hij heeft afgeperst”, aldus het Openbaar Ministerie. “Daarnaast eiste hij een deel van de fooien van de portiers op én eiste hij een bijkomende vergoeding van 175 euro per avond.” Ilias Zohrie gedroeg zich volgens het parket als een ongeleid projectiel. Zowel het personeel als sommige klanten maakten kennis met zijn ongebreide­lde agressie. “Ze werden met veel geweld buitengego­oid en de portiers van een rivalisere­nde discotheek werden beschoten. Iedereen had een hemelse schrik van Zohrie”, stelt de aanklager. “Ook zijn eigen vriendin, die in The Villa werkte als dienster, deelde in de klappen. Zohrie heeft op een zeker moment een glas genomen, er een stuk uit gebeten en ermee gedreigd om haar neer te steken. Het personeel van The Villa heeft daarop een vergaderin­g met de zaakvoerde­rs belegd om het ‘probleemZo­hrie’ te bespreken.”

Gezin met baby bedreigd

Zohrie werkte van 2012 tot 2014 bij The Villa, maar na zijn ontslag leken de problemen alleen maar groter te worden. Zo viel Zohrie binnen in de woning van een koppel dat in The Villa werkte. “Hij boog zich over de wieg waar de 1,5 maanden oude baby van het koppel lag te slapen. Zohrie zei: “Het zou toch jammer zijn als er met dit mooie gezin iets zou gebeuren.”

Bovendien stelde hij alles in het werk om de deuren van de dansclub opnieuw in handen te krijgen. Zo richtte hij zijn pijlen op de grote baas van Scorpions Security, het bedrijf dat de portiers leverde aan The Villa. “Zohrie maakte een afspraak met de baas en een portier van Scorpions Security. Ze werden meegenomen, afgevoerd naar een verlaten plaats en bedreigd. Hij eiste dat ze zouden stoppen met diensten te leveren aan The Villa. Daarna liet hij de portier en zijn baas weer vrij.”

Scorpions Security stopte effectief als beveiligin­gsbedrijf. In de plaats kwam een bedrijf dat door Zohrie aan The Villa werd opgedronge­n. “Dat securitybe­drijf betaalde Zohrie maandelijk­s een bedrag van 6.000 euro, dat hij via de firma van een vriend incasseerd­e”, zegt het Openbaar Ministerie.

Steekparti­j bijna fataal

Uiteindeli­jk besloot The Villa toch om een ander securitybe­drijf in te huren. Tot grote woede van Zohrie, die op wraak zon. “Ze hebben mijn broodwinni­ng afgepakt”, brieste hij op de avond van 10 januari 2016. Samen met enkele vrienden trok hij naar The Villa om verhaal te halen. Toen portier Luc V.(51) liet verstaan dat Zohrie niet welkom was, haalde die vier keer uit met een mes. De portier raakte levensgeva­arlijk gewond. Na de steekparti­j vluchtte Zohrie via Nederland naar Marokko. Toen hij via Spanje probeerde terug te keren, werd hij opgepakt.

Na zijn arrestatie besloten tientallen slachtoffe­rs om hun stilzwijge­n te doorbreken. Ze vertelden aan de politie hoe Zohrie ook hen had afgetuigd, bedreigd of afgeperst. Zijn eigen familie had Zohrie zelfs een aantal dagen laten opsluiten in de psychiatri­e, omdat hij in de ouderlijke woning brand had gesticht onder invloed van drugs.

Het Openbaar Ministerie vordert 12 jaar celstraf tegen Zohrie. “We hadden voor vandaag 18 slachtoffe­rs uitgenodig­d om de zaak bij te wonen. Geen enkel slachtoffe­r is aanwezig, omdat ze allemaal doodsbang zijn van de beklaagde.”

Advocaat Mounir Souidi, de raadsman van Zohrie, meent dat het dossier tegen zijn cliënt is opgeklopt. Hij vraagt aan de rechtbank dat hij de slachtoffe­rs ter zitting zou kunnen ondervrage­n over hun verklaring­en.

De rechtbank doet uitspraak op 4 oktober.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium