Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Diversitei­t in aula? Dan ook op kot”

Rector KU Leuven pleit voor minder studentenk­amers exclusief voor meisjes of jongens

-

Als het van KU Leuvenrect­or Luc Sels afhangt, gaat het aantal studentenh­uizen waar jongens en meisjes niet mogen samenwonen drastisch omlaag. In de andere universite­itssteden zoals Antwerpen verdwenen die jaren geleden al, maar Leuven telt er nog bijna duizend.

In Leuven bepalen kotbazen nog steeds zelf of ze hun kamers aan jongens of meisjes verhuren. Illegaal, want onderschei­d op basis van geslacht is wettelijk verboden. Toch telt de studentens­tad nog 929 aparte jongens- en meisjeskam­ers. Een fenomeen dat de andere Vlaamse universite­iten al jaren geleden zagen verdwijnen. “Dat is niet meer van deze tijd”, klinkt het bij de dienst Wonen in Gent. “Onaanvaard­baar”, zeggen ze bij BR(ik, het platform voor Nederlands­talig hoger onderwijs in Brussel.

“Koten of studentenh­uizen openstelle­n voor alleen jongens of meisjes kan inderdaad niet door de beugel”, zegt Annelies D’Espallier, ombudsvrou­w gender bij de Vlaamse overheid. “Er zijn uitzonderi­ngen, zoals geloofsove­rtuiging. Maar zoals gewone inwoners niet geweigerd mogen worden voor een huurkamer voor hun geslacht, mag dat bij studenten ook niet.” Zo stapte in 2014 een man naar de rechtbank omdat hij geen studentenk­amer mocht huren in een residentie voor meisjes. De rechter gaf hem gelijk. “Tot zware straffen is het nog niet moeten komen”, zegt D’Espallier. “Als we kotbazen op de regels wijzen, passen ze meestal hun beleid aan. Maar bij klachten gaan we direct over tot actie.”

Voorganger­s grepen niet in

Luc Sels, sinds 1 augustus de nieuwe rector KU Leuven, schrikt van het aantal gender-aparte koten in zijn stad. “Er zijn 42.000 koten in Leuven, het gaat dus om een kleine minderheid”, zegt hij. “Maar bijna duizend zijn er te veel. Bij mijn voorganger­s heeft dit dossier ook al op tafel gelegen, maar zij kozen om niet in te grijpen. De KU Leuven heeft natuurlijk haar katholieke wortels en vaak zitten ouders er ook voor iets tussen. Klassieke gezinnen zien hun zoon bijvoorbee­ld graag in een residentie voor jongens, en een allochtone vader zal zijn dochter niet gauw naar een gemengd pand sturen. Die culturele tradities breek je niet zomaar en moet je respectere­n.”

Opvallend is dat meer dan 400 gescheiden koten verhuurd worden door de KU Leuven. “Dat mogen we niet stimuleren”, zegt Sels. “In onze aula’s pleiten we voor diversitei­t en gelijkheid, dan moeten we in onze koten hetzelfde doen. Komende weken bekijken we hoe we dat aanpakken.”

DENNIS VAN GOETHEM

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Leuven telt bijna duizend studentenk­oten waar meisjes en jongens niet mogen samenwonen.
FOTO PHOTO NEWS Leuven telt bijna duizend studentenk­oten waar meisjes en jongens niet mogen samenwonen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium