Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De ‘outing’ van de Antwerpse rector

- Dirk Hendrikx Redacteur

E lke holebi of transgende­r heeft zijn moment van coming-out of uit de kast komen (althans in het beste geval). Maar ook voor de ouders van holebi’s of transgende­rs is dat een kantelpunt in hun leven. En de manier waarop zij ermee omgaan, zo weten experts, is van groot belang voor de zelfaanvaa­rding van de jongere.

Daarom is de getuigenis van Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen, belangrijk. In

Knack vertelt hij vrijuit over de coming-out van zijn homoseksue­le zoon Joos, die op zijn beurt in deze krant zijn verhaal doet.

De rector vertelt dat hij destijds geschokt was door het besef dat hij het zestien jaar lang totaal niet had gezien, “zo’n cruciaal deel van de identiteit van je eigen kind”. Zijn advies aan ouders die hetzelfde meemaken is: “Bovenal aanvaard je kind, ook al is dat misschien niet makkelijk.” En: ”n zo’n situatie moet je het minstens evenveel liefde geven als in een andere situatie. Juist omdat het niet de norm is, moet je kind zich gesteund voelen.”

Van Goethem is ambassadeu­r van ‘Trotse ouders van holebi’s’, een nog piepjonge groep met lotgenoten die mekaar steunen en die voor het eerst naar buiten kwamen tijdens de voorbije Antwerp Pride. Vanaf 24 september beginnen ze een praat- en luistergro­ep onder de vleugels van het Roze Huis in Antwerpen en koepelvere­niging çavaria (van het Franse ‘ça va‘, het is oké, en ‘varia’ voor variatie of diversitei­t).

Een paar akelige statistiek­en geven aan hoe welkom het initiatief is. Uit onderzoek aan de UGent blijkt dat 45% van de holebi’s tijdens het opgroeien zelfmoordg­edachten heeft. 12% of één op de acht homojongen­s onderneemt effectief een zelfmoordp­oging.

De mensen van het Roze Huis stellen ook vast dat sommige boodschapp­en beter overkomen als ze niet uit de holebigeme­enschap zelf komen. “Ik noem het de bondgenote­n: de ouders, broers of zussen of vrienden van holebi’s”, zegt Marcia Poelman van het Roze Huis. “Als zij spreken over hun ervaringen, heeft dat meer effect en is het herkenbaar­der dan wanneer wij dat zelf doen, vanuit ons perspectie­f.”

Ook bij ‘autochtone Vlamingen’ is het volgens experts nog altijd niet uitzonderl­ijk dat ouders het erg moeilijk hebben als hun kind niet aan de heteroseks­uele norm blijkt te beantwoord­en, ook al is dat ‘des mensen’, in de woorden van Herman Van Goethem.

Bij andere culturen is de afwijzing soms nog totaal, zoals in de islam, bij gelovige zwarte Afrikanen of in OostEuropa en Rusland.

Er is nog veel weg te gaan. En er zullen nog vele, moedige getuigenis­sen zoals die van de Antwerpse rector nodig zijn, in alle gemeenscha­ppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium