Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sponsor en motorcross­er veroordeel­d voor drugsplant­ages

- FOTO MIA UYDENS (hhm)

De rechtbank in Turnhout heeft de leiders van een 26koppige drugsbende veroordeel­d tot celstraffe­n van zeven jaar. Spilfiguur JeanMarie V.M. leidde jarenlang een motorcross­team en schakelde met Nick T. ook een van zijn beste crossers in voor de uitbating van de drugsplant­ages.

Voor Nick T. leek een grote carrière weggelegd, met onder meer twee Belgische titels bij de Inters in de MX2-klasse. Maar vorig jaar gooide de motorcross­er uit Liedekerke, die dicht bij zijn trainingsp­arcours in Lommel ging wonen, plots de handdoek in de ring. Omdat zijn team er door een “sponsorpro­bleem” mee ophield. Voor de rechtbank werd duidelijk wat dat probleem was: geldschiet­er Jean-Marie V.M. uit Lommel was halfweg 2016 opgepakt door de politie. Hij bleek zeven cannabispl­antages te beheren, onder meer in Mol, Olmen (Balen) en Lommel.

Handgranat­en en vuurwapens

De zaak ging aan het rollen toen netbeheerd­er Eandis een abnormaal hoog elektricit­eitsverbru­ik vaststelde in een boerderij in Balen. De inval van de politie op 25 juni leidde naar het motorcross­milieu. Na telefoonta­ps en observatie­s volgden nog meer huiszoekin­gen, waarbij in een loods in Overpelt vier handgranat­en werden ontdekt en elders vuurwapens.

Het initiatief voor de hele illegale operatie ging uit van JeanMarie V.M. Hij kreeg zeven jaar effectieve celstraf, net als Bjorn V.B., die de installati­es kocht. 23 anderen kregen celstraffe­n van 4 jaar tot 18 maanden en grote sommen drugsgeld – in één geval zelfs meer dan een miljoen euro – werden verbeurdve­rklaard. Nick T. krijgt 4 jaar voorwaarde­lijk en 15.000 euro boete.

 ??  ?? Motorcross­er Nick T. op de rechtbank in Turnhout.
Motorcross­er Nick T. op de rechtbank in Turnhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium