Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boom valt op rijdende wagen

Vrouw uit Schelle als bij wonder ongedeerd na afknakken rotte kastanjebo­om

- THEO DERKINDERE­N

Karien Cloet uit Schelle is aan de dood ontsnapt. Toen ze gisterenmi­ddag de ’s Herenbaan in Boom indraaide, knakte een grote kastanjebo­om naast de weg af en belandde hij pal op het dak van haar auto. Als bij wonder bleef de vrouw ongedeerd.

Karien Cloet was onderweg naar de PTS-campus in Boom om haar zoon op te pikken, die een lekke band had. Toen ze de ’s Herenbaan vlak bij het ziekenhuis Heilige Familie indraaide, beleefde ze de schrik van haar leven. “Ineens hoorde ik een enorme bonk van iets dat op het dak van mijn auto was gevallen. Ik wist totaal niet wat het was, maar dan zag ik takjes en bladeren voor mijn voorruit hangen. Een grote tak, dacht ik. Maar toen ik uitstapte, zag ik dat er een hele boom op mijn auto lag”, vertelt Karien, die nog altijd onder de indruk is.

“Ik heb heel veel geluk gehad dat het de kruin van de boom was die op mijn dak is beland, en niet de eigenlijke stam. Anders waren de gevolgen veel erger geweest. Ik ben enorm geschrokke­n, maar anderzijds vooral blij dat ik niet gewond ben geraakt. Het dak van de auto en mijn voorruit zijn wel zwaar gehavend.”

Controle door boomexpert

De brandweer kwam de afgeknakte kastanjebo­om weghalen. Hij bleek helemaal rot te zijn en had het begeven door de hevige wind.

“Het grote probleem is dat een rotte boom er niet altijd rot uitziet aan de buitenkant. Vaak kunnen ze zelfs nog een goed gevulde kruin hebben”, licht boomexpert Jens Meuleman toe. “Wij geven de raad mee aan gemeenten om bomen die al wat ouderdom hebben, toch elke drie à vier jaar te laten controlere­n. Boomexpert­s zijn getraind om de vaak kleine symptomen van rotte bomen te herkennen en zo kan je vermijden dat ze plots omvallen.”

De gemeente Boom gaat de andere kastanjebo­men aan de ’s Herenbaan nu aan zo’n grondige controle onderwerpe­n. “Eigenlijk zijn die controles al een tijdje gepland, omdat we geconfront­eerd zijn met de kastanjemi­neermot”, reageert schepen van Groenonder­houd Kris Van Hoeck (CD&V). “Die mot zorgt ervoor dat kastanjebo­men hun bladeren sneller verliezen en op termijn kan ook de rest van de boom worden aangetast. Een expert zal nu nagaan welke bomen moeten worden weggehaald.”

 ?? FOTO'S BFM, TDK ?? De kastanjebo­om op de ’s Herenbaan in Boom brak onderaan de stam en belandde op de auto van Karien. De voorruit en het dak raakten zwaar beschadigd.
FOTO'S BFM, TDK De kastanjebo­om op de ’s Herenbaan in Boom brak onderaan de stam en belandde op de auto van Karien. De voorruit en het dak raakten zwaar beschadigd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium