Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa eist stillere stofzuiger, klant verkiest luid exemplaar

Consument denkt dat stil toestel minder krachtig is

- WIM BRILLOUET

Vanaf 1 oktober mogen nieuwe stofzuiger­s niet luider klinken dan 80 decibel. Vergelijk het met een drukke steenweg of een passerende trein. Europa legt de regel op. Opmerkelij­k: van stillere stofzuiger­s moeten we eigenlijk niets hebben. “We denken dat ze minder goed werken”, zeggen specialist­en.

Geen paniek: uw huidige stofzuiger moet u niet meteen inruilen voor een stillere versie. Alleen de nieuwe modellen die op de markt gaan komen, moeten aan de grens van 80 decibel voldoen.

Waarom 80? “Dat is een veilige grens die we ook op de werkvloer hanteren. Zonder oorbescher­ming kun je acht uur aan 80 decibel worden blootgeste­ld. Als het langer en luider is, heb je die beschermin­g nodig. De grens die Europa stelt is dus niet onzinnig. Al zal niemand acht uur lang stofzuigen”, zegt Annick Gilles, audioloog aan het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Tot 95 decibel

Vooral goedkopere stofzuiger­s durven wel eens door de grens van 80 decibel te breken. Ze pieken soms tot 95 decibel. “En dat is niet zomaar een beetje te luid. Per drie decibel die er bijkomt, loopt je gehoor een pak meer gevaar. Zo is de regel bij 80 decibel acht uur, maar bij 83 decibel is dat slechts vier uur”, zegt Gilles.

Maar klanten willen ook vandaag nog dat hun stofzuiger luid klinkt. “Dan denken we dat hij sterker zuigt en beter werkt”, zegt Jan Kramer van de Nederlands­e Stichting Geluidshin­der. “Stofzuiger­s die zo stil worden dat we ze nog amper horen, gaan geen succes zijn.”

Geen logica

De stichting heeft wel nog geen klachten gekregen over te luide stofzuiger­s. Waarom Europa die regeltjes dan invoert? Eerst en vooral om de toestellen duurzamer en veiliger voor de consument te maken. Maar ook omdat er vanaf oktober één kwaliteits­norm geldt voor stofzuiger­s en er eerlijke concurrent­ie is voor alle fabrikante­n.

Toch is de logica van die geluidsnor­men soms ver te zoeken. Zo mag bijvoorbee­ld een grasmaaier niet luider dan 103 decibel klinken, maar een bladblazer moet aan geen enkele norm voldoen.

 ??  ?? Een nieuwe stofzuiger mag van Europa maar 80 decibel produceren.
Een nieuwe stofzuiger mag van Europa maar 80 decibel produceren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium