Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Technologi­e om tunnels te zuiveren verder ontwikkele­n”

- (pvdp)

De luchtmetin­gen aan de monden van de Craeybeckx­tunnel zijn slecht. Is dat ook slecht nieuws voor de overkappin­g?

“Toxische stoffen die een auto uitstoot, blijven in een tunnel hangen. Dat maakt tunnelmond­en hotspots van verontrein­iging. Met de meest moderne filtertech­nologie lukt het om 20 tot 30% van de vervuilde tunnelluch­t te zuiveren. Dat is niet voldoende. We hopen dat de technologi­e om tunnels te zuiveren nog verder wordt ontwikkeld”, aldus Stijn Janssen van de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO). Maar het overkappen van de Ring zal niet voor extra vervuiling zorgen. Want ook dan zijn er slechts twee tunnelmond­en.

Zorgt de overkappin­g van de Ring voor een gezondere omgeving?

“De beste oplossing is om het verkeer op de Ring te beperken. Dat kan onder meer door een ‘modal shift’, waarbij het verkeer gespreid wordt en er wordt ingezet op openbaar vervoer en goede infrastruc­tuur voor fietsers en voetganger­s”, zegt Stijn Janssen.

Wat zijn de gevolgen van stikstofdi­oxide voor de gezondheid?

“Luchtvervu­iling kost ons gemiddeld negen maanden van ons leven. Vooral mensen die binnen een straal van 100 meter van de Ring wonen, lopen verhoogd risico op astma, longziekte­n en hartaanval­len. Niet alleen stikstofdi­oxide, maar ook fijnstof is daar verantwoor­delijk voor. De inademing kan tot ademhaling­sproblemen, cardiovasc­ulaire aandoening­en en sterfte leiden. Minder dieselwage­ns en een lagere snelheid in gebieden met veel bewoning kunnen soelaas bieden”, zegt bioloog Luc Int Panis van VITO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium