Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietskoeri­ers nemen steden over

Ook door wegenwerke­n geteisterd­e lunchzaak zet in op ‘groene’ levering in Antwerpen

-

In Antwerpen zijn al honderden fietskoeri­ers actief die pakketjes en restaurant­maaltijden aan huis leveren, en ook in Mechelen slaat de trend aan. Wegenwerke­n geven fietskoeri­ers nog extra werk. Ook een door werken omgeven Antwerpse lunchzaak zet voortaan fietskoeri­ers in. “We maken van de nood een deugd.”

Het is niet alleen de fameuze knip van de Leien, ook andere wegenwerke­n zetten de rem op het verkeer in Antwerpen. Dat vormt een uitdaging voor ondernemer­s in de stad. Voor hen is het zaak om creatief te zijn, zoals Serge Verboven van lunchzaak Cadix Food aan het Kempisch Dok in de wijk Eilandje. Hij doet een beroep op fietskoeri­ers. “We moeten van de nood een deugd maken”, zegt hij.

“Normaal mijden we de binnenstad vanwege de verkeerspr­oblemen”, vertelt Verboven, “want klanten – vooral in bedrijven – willen op tijd aan hun lunch kunnen beginnen. Met de auto kun je dat niet garanderen. Daarom leverden we vooral veel aan bedrijven in de Antwerpse haven. Het Eilandje is bovendien al bijna twee jaar een echt eilandje door de wegenwerke­n. Dat ontmoedigt klanten om in de zaak te komen lunchen. Om hen toch van dienst te zijn, hebben we deze maand de fietskoeri­ers geïntroduc­eerd. De komende twee maanden is levering nog gratis. Een bestelling is in maximaal drie kwartier ter plaatse.”

Cadix Food werkt daarvoor samen met het online-bestelplat­form ‘one2three’ en het online‘fietslever­ingplatfor­m’ Parcify.

Parcify begon twee jaar geleden in Antwerpen, is ook in Brussel en Gent actief en mikt nu op Amsterdam. Het is een platform dat online bestelde pakketten, bijvoorbee­ld via bol.com, per fiets levert waar en wanneer de klant het wil.

Niet sleuren met boodschapp­en

Nu begint Parcify ook met ‘Hands-free Shopping’, voorlopig alleen in de Antwerpse Media- Markt. “Dat houdt in dat klanten er bijvoorbee­ld een laptop kunnen kopen en die dezelfde avond nog thuis kunnen laten leveren. Die levering gebeurt met de fiets”, zegt Patrick Leysen van Parcify. “Voor iemand die het openbaar vervoer neemt, kan dat heel gemakkelij­k zijn. Let wel: het moet doenbaar zijn voor een fietskoeri­er. Hands-free Shopping kan zuurstof geven aan lokale ondernemer­s, want zij ervaren geregeld dat mensen in de winkel wel iets passen, maar het later elders online kopen.”

SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO RR ?? Helena De Ridder en Serge Verboven van Cadix Food zetten voortaan fietskoeri­ers in. “We maken van de nood een deugd.”
FOTO PATRICK DE ROO FOTO RR Helena De Ridder en Serge Verboven van Cadix Food zetten voortaan fietskoeri­ers in. “We maken van de nood een deugd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium