Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse en Marokkaans­e jeugd slaan handen in elkaar

- Van onze redactrice in Marokko Karin Vanheusden

Vier Antwerpse jeugdorgan­isaties gaan samen met twee partners in het noordooste­n van Marokko – de regio waar de meerderhei­d van de Antwerpse Marokkanen haar roots heeft – projecten opzetten rond milieu en samenlevin­g. Daarvoor zijn ze naar Berkane gereisd om met burgemeest­er Bart De Wever en schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud een samenwerki­ngsakkoord te tekenen.

Bedoeling is dat eind 2018 een dertigtal Antwerpse jongeren naar Marokko reist om er samen met de lokale jeugd projecten uit te werken. “Die jongeren, van diverse komaf, worden geselectee­rd uit de Antwerpse jeugdwerki­ngen JES, Formaat, Kras Jeugdwerk en Scouts & Gidsen Vlaanderen”, zegt Yasmia Settia, de jeugdwerks­ter die de samenwerki­ng begeleidt en ondersteun­t.

“In februari zullen al vijf jonge- ren naar hier reizen om samen met Marokkaans­e jongeren van de organisati­es L’Homme et Environnem­ent uit Berkane en Isaaf uit Jerada met hun eigen insteek de projecten voor te bereiden. In het najaar komt de hele groep van dertig Antwerpse jongeren dan samen met evenveel Marokkaans­e jongeren de projecten concreet uitwerken. Welke richting die projecten uitgaan, weten we nog niet. Het is volledig aan hen om dat uit te werken. Zij zijn de kapitein, wij kijken aan de zijlijn toe als coach”, zegt Yasmia Settia.

De twee betrokken Marokkaans­e organisati­es houden zich bezig met ecologie, vrouwenrec­hten, educatie en sociocultu­rele thema’s. “Het jeugdwerk is hier anders georganise­erd dan bij ons”, zegt Illias Marraha van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Ze werken veel rond basisrecht­en, zetten medische campagnes op, bouwen een school voor vrouwen, installere­n irrigaties­ystemen... Ze willen zoveel doen dat ze altijd een tekort hebben aan vrijwillig­ers en aan geld. Wij kunnen van hun ambities veel leren. Centraal in dit proces staat de verbinding tussen de jongeren. Hoe kijken zij naar de samenlevin­g en hoe kunnen ze elkaar hierin inspireren?”

De samenwerki­ng heeft 15.000 euro steun van de Antwerpse dienst Ontwikkeli­ngssamenwe­rking gekregen. Volgend jaar komt daar nog eens 20.000 euro bij en er wordt ook een subsidiedo­ssier bij Erasmus ingediend.

YASMIA SETTIA

Jeugdwerks­ter “Welke richting die projecten uitgaan, weten we nog niet. De jongeren zelf zijn de kapitein, wij kijken aan de zijlijn toe als coach.”

 ?? FOTO KVH ?? Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud geven de Marokkaans­e organisati­es in Berkane Antwerpse handjes cadeau.
FOTO KVH Bart De Wever en Nabilla Ait Daoud geven de Marokkaans­e organisati­es in Berkane Antwerpse handjes cadeau.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium