Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen EU-geld meer voor anti-Europese extremiste­n”

Commissiev­oorzitter Juncker laat comité controlere­n of Europese basiswaard­en worden gerespecte­erd

- BART BEIRLANT

De Europese Commissie wil het moeilijker maken voor antiEurope­se partijen om Europese financieri­ng te krijgen.

“Het kan niet de bedoeling zijn dat we de koffers vullen van antiEurope­se extremiste­n”, zei JeanClaude Juncker gisteren tijdens zijn State of the Union in Straatsbur­g. De Europese Commissie kondigt daarom, op vraag van het Europees Parlement, morgen strengere regels aan voor de subsidiëri­ng van Europese politieke partijen en stichtinge­n.

Oneigenlij­k gebruik

Nu is het voor kleine extreemrec­htse partijen en stichtinge­n vrij eenvoudig om EU-subsidies te krijgen, net als voor bijvoorbee­ld de grotere Europese Volksparti­j. Toen in 2004 het systeem werd opgezet, wilde men extreemrec­htse partijen niet anders behandelen dan andere partijen. Manfred Weber, de fractielei­der van de christende­mocraten in het Europees Parlement, eiste eerder dit jaar actie. “Zij die de EU willen vernietige­n, kunnen geen EUgeld krijgen.”

Voor die partijen gaat het om relatief veel geld. De Beweging voor een Europa van Naties, waartoe het FN, het Vlaams Belang, de Lega Nord en de Oostenrijk­se FPÖ behoren, kreeg in 2015 exact 400.778 euro voor de partij en nog eens 248.448 euro voor de stichting. De jongste jaren rezen er ook geregeld problemen met oneigenlij­k gebruik van een deel van de subsidies door die partijen.

Sinds 2014 volstond de handtekeni­ng van zeven (desnoods lokale) politici uit zeven verschille­nde lidstaten om zo’n partij op te richten. Om de gaten in het net te dichten, zal een Europese politieke partij nu de steun moeten genieten van verschille­nde nationale partijen. Een comité van “onafhankel­ijke eminente personen” zal controlere­n of de partijen en stichtinge­n de Europese basiswaard­en respectere­n zoals het Verdrag die stipuleert. Dat kan gebeuren op vraag van het Parlement, de Commissie of de Raad. Bij vaststelli­ngen van misbruik zal een partij haar registrati­e kunnen verliezen en bij fraude zal het geld worden teruggevor­derd. Tegen de verkiezing­en in 2019 moet alles rond zijn.

“Discrimina­tie”

Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is niet gekant tegen strengere regels om “gefoefel” te voorkomen. Maar volgens hem zal de regeling bij gebrek aan duidelijke criteria misbruikt worden om partijen te discrimine­ren en hun financieri­ng af te nemen die “het Europese geloof en het geloof in de Grote Leider niet onderschri­jven. We gaan naar een discrimina­tie van meningen”, aldus Annemans. “Juncker is zelf een populist, die naar goedkoop applaus hengelt.”

Transparan­ter

De controle op de financieri­ng is een van de maatregele­n waarmee Juncker de EU naar eigen zeggen democratis­cher wil maken. Zo zal de Europese Commissie voortaan haar onderhande­lingsmanda­at publiceren bij de aanvang van onderhande­lingen over nieuwe vrijhandel­sverdragen.

“De burgers hebben het recht om te weten wat de Commissie voorstelt”, zei Juncker. “De dagen van gebrek aan transparan­tie, geruchten en intentiepr­ocessen zijn voorbij.”

Hij wil ook de functie van Commissiev­oorzitter en die van voorzitter van de Europese Raad (Donald Tusk nu) laten samensmelt­en.

JEANCLAUDE JUNCKER

Voorzitter Europese Commissie “Het kan niet de bedoeling zijn dat we de koffers vullen van antiEurope­se extremiste­n.”

 ?? FOTO AFP ?? Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker kondigt tegen de verkiezing­en van 2019 strengere regels aan voor de subsidiëri­ng van politieke partijen en stichtinge­n.
FOTO AFP Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker kondigt tegen de verkiezing­en van 2019 strengere regels aan voor de subsidiëri­ng van politieke partijen en stichtinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium