Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA wil bomenkap Charlottal­ei niet uitstellen

- PATRICK VAN DE PERRE, ANDREAS ROTTY

Coalitiepa­rtner Groen wacht liever nieuwe procedure bij rechtbank af

De heisa omtrent het al dan niet kappen van de bomen op de Charlottal­ei dreigt nu ook binnen het Antwerps districtsb­estuur voor twist te zorgen. Meerderhei­dspartij Groen wil het verdict van een nieuwe procedure afwachten. Voor NVA is dat geen optie.

Tijdens de extra districtsr­aad rond de bomen van de Charlottal­ei, afgelopen maandag, verdedigde districtss­chepen van Leefmilieu Tom Van den Borne (Groen) nog met hand en tand de beslissing om de bomen te rooien. De rest van de fractie van Groen hield de lippen stijf op elkaar.

Nu de rechter heeft beslist dat het district de kastanjela­ren mag omhakken, wil heel de Groenfract­ie in het district de kap liefst uitgesteld zien en wachten tot de milieustak­ingsvorder­ing, die vzw Straatego aan de rechter vroeg, behandeld is. De partij roept coalitiepa­rtijen N-VA en Open Vld op om hetzelfde te doen.

Vandaag vindt over de kwestie een collegezit­ting plaats in het district. En de N-VA is alvast niet van plan om in te binden. “Aan de plannen voor de heraanleg van de Charlottal­ei is jaren van voorbereid­end werk voorafgega­an. Iedere stap is goedgekeur­d door Groen en CD&V. Niet alleen in het district, maar op het niveau van de provincie en de gemeentera­ad. De procedure die Straatego heeft aangespann­en werkt niet opschorten­d. Dus wij willen verder en de bomen kappen”, zegt districtsv­oorzitter Paul Cordy (N-VA).

Cordy hekelt niet alleen Groen, maar ook de CD&V. “Federaal minister Kris Peeters bemoeit zich nu met de heraanleg van deze straat en gaat in tegen wat zijn partij op lokale niveaus heeft gesteund. Blijkbaar is de Charlottal­ei een regeringsk­westie geworden. En dat is geen goede zaak. Op deze manier kunnen we niets meer doen in deze stad.”

Politiek antwoord vandaag

“Het dossier is op een procedurel­e kwestie afgeketst”, zegt Thomas Goorden van actiegroep Straatego. “Maar veel belangrijk­er is de inhoud en die willen we nu nader willen laten bekijken middels een milieustak­ingsvorder­ing.”

Tom Van den Borne is het eens met Straatego. “De kernvraag is of de kap van de bomen schadelijk is voor het milieu”, zegt hij. De Groene districtss­chepen denkt van niet. “Alle onderzoeke­n die we de voorbije jaren hebben laten uitvoeren geven aan dat het vervangen van de bomen op termijn beter is voor de luchtkwali­teit. Het is nu aan de rechter om dit te bevestigen. Oordeelt de rechter anders, dan houden we ons uiteraard aan die uitspraak en gaat de kap niet door.”

Volgende week dinsdag wordt bekend of de milieustak­ingsvorder­ing toegekend wordt. Indien het antwoord van de rechter positief is, moet er onderzoek gedaan worden naar het effect van de kap op het milieu. Maar de milieustak­ingsvorder­ing werkt niet opschorten­d. Het is nu afwachten wat de andere meerderhei­dspartijen N-VA en Open Vld gaan doen. Dat zal vandaag blijken op de collegezit­ting. N-VA geeft aan niet te plooien, Groen laat de deur op een kier staan. De houding van Open Vld is voorlopig nog afwachtend. Het blijft dus nog even spannend voor de bewoners van de Charlottal­ei.

PAUL CORDY

Districtsv­oorzitter Antwerpen (NVA) “Blijkbaar is de Charlottal­ei een regeringsk­westie geworden door de inmenging van minister Kris Peeters. En dat is geen goede zaak.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Ondanks de uitspraak van de rechter blijft het nog even spannend voor de bewoners van de Charlottal­ei: worden de kastanjela­ren gekapt of niet?
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Ondanks de uitspraak van de rechter blijft het nog even spannend voor de bewoners van de Charlottal­ei: worden de kastanjela­ren gekapt of niet?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium