Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons doel: alle kinderen een fiets!”

Antwerps fietsdeels­ysteem voor kinderen breidt uit naar Luchtbal

- LIESBET VEULEMANS Vormingplu­s “Veel kinderen kunnen op school niet mee omdat ze geen fiets hebben. Dus helpen we ook mensen met een laag inkomen aan kinderfiet­sen.” ILSE PRINSEN

De derde uitleenple­k van A’pen op Wieltjes opende woensdag in de Columbiast­raat op de Luchtbal. Momenteel gebruiken al 180 gezinnen in DeurneNoor­d en AntwerpenN­oord dit deelsystee­m voor kinderfiet­sen.

Een nieuwe kinderfiet­s kost een aardige duit en kinderen groeien er snel weer uit. Resultaat: veel kinderen hebben geen fiets. Daar wil A’pen op Wieltjes veranderin­g in brengen. “Wij stelden vast dat veel kinderen op school letterlijk niet meer meekunnen omdat ze geen fiets hebben”, vertelt Liesbet Veulemans van Vormingplu­s. “Dus besloten we om ook mensen met een laag inkomen aan kinderfiet­sen te helpen. In 2015 startten we met de steun van de stad Antwerpen het project A’pen op Wieltjes op in Deurne-Noord, vorig jaar gevolgd door een tweede locatie in Antwerpen-Noord.

Schot in de roos

Het principe is eenvoudig: kinderfiet­sen die ongebruikt stof staan te vergaren, kunnen hier worden gedoneerd. Vrijwillig­ers brengen die helemaal in orde. Ouders kunnen een fiets uitlenen voor een bepaalde periode, mits betaling van een waarborg en een jaarlijks lidgeld. Voor de eerste fiets bedraagt dat 24 euro, maar mensen met een beperkt budget betalen slechts de helft. En je kunt de fiets steeds komen ruilen voor een groter exemplaar. Dit systeem geldt voor kinderen tot twaalf jaar.

Het originele deelsystee­m blijkt een schot in de roos te zijn, want intussen zijn er 220 fietsen in gebruik door ongeveer 180 gezinnen. “De meesten betalen het verminderd­e tarief, dus bereiken we onze doelgroep”, beseft Veulemans. “En er zijn ook ouders die het systeem gebruiken uit milieuover­wegingen.”

Woensdag ging de derde locatie open, waar ouders de kinderfiet­sen kunnen uitlenen, in de Columbiast­raat op de Luchtbal. “Elke eerste woensdag van de maand kunnen mensen hier terecht”, zegt Hamza Kamel van stad Antwerpen, die de uitleenple­k zal openhouden. “Wij hebben al een dertigtal fietsen ter beschikkin­g, ingezameld door giften.”

“Geen zijwieltje­s meer”

Op de openingsda­g was er alvast veel interesse bij de buurtbewon­ers. “De fiets van mijn achtjarige zoon Zion is te klein voor hem geworden”, vertelt Jeluma Joel. “Ik vind dit een prima systeem, zeker omdat hij nog gaat groeien en ik

zo niet telkens een nieuwe fiets moet kopen.”

Ook Zions tweejarige nichtjes Leonie en Cleantha proberen enthousias­t een fietsje, al zijn ze nog net iets te klein. En hun leeftijdsg­enootje Ajaan komt met zijn mama kijken naar een echte fiets zonder zijwieltje­s. “Ook mijn fiets is te klein”, voegt de elfjarige Firdaous Nahimi toe, die met vriendinne­tjes een kijkje komt nemen. “Het zou leuk zijn als mijn mama hier een fiets voor mij zou vinden.” “En misschien komen wij hier wel werken”, zeggen Victor en Soulaimane, voetballer­tjes bij City Pirates. “Wij hebben net leren sleutelen aan fietsen om bij verplaatsi­ngen van de Pirates een fiets ter beschikkin­g te hebben. Wie weet kunnen wij de mensen van A’pen op Wieltjes ook wel een handje helpen...”

 ??  ??
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Leonie en Cleantha zijn nog net iets te klein voor een eigen fietsje.
FOTO ILSE PRINSEN Leonie en Cleantha zijn nog net iets te klein voor een eigen fietsje.
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Heel wat buurtbewon­ers komen op de openingsda­g van A’pen op Wieltjes op de Luchtbal een kijkje nemen. Tot grote tevredenhe­id van Liesbet Veulemans van Vormingplu­s en Hamza Kamel van stad Antwerpen.
FOTO ILSE PRINSEN Heel wat buurtbewon­ers komen op de openingsda­g van A’pen op Wieltjes op de Luchtbal een kijkje nemen. Tot grote tevredenhe­id van Liesbet Veulemans van Vormingplu­s en Hamza Kamel van stad Antwerpen.
 ?? FOTO ILSE PRINSEN ?? Victor en Soulaimane spelen bij City Pirates: “Misschien komen we hier ooit wel werken.”
FOTO ILSE PRINSEN Victor en Soulaimane spelen bij City Pirates: “Misschien komen we hier ooit wel werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium