Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Festival om horeca te bedanken

Smaakmeest­ers lokt fijnproeve­rs naar vier podia en 97 horecazake­n in de stad

- JOHAN VAN BAELEN www.smaakmeest­ers.be

De stad strikte 97 horecaonde­rnemers voor het culinair festival Smaakmeest­ers. Die serveren allerlei proevertje­s in het weekend van 30 september. Chefs geven ook kookdemo’s op vier podia in de stad.

Met het culinair festival Smaakmeest­ers wil de stad de horecaonde­rnemers in feite bedanken. “Zij verdienen het extra in de bloemetjes te worden gezet, want zij werken elke dag aan het imago van onze stad”, vindt schepen van Middenstan­d en Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Hun passie is goud waard. Daarom hebben we oktober uitgeroepe­n tot culinaire maand en organisere­n we het culinair festival Smaakmeest­ers.”

“Ik ben dat soort initiatiev­en altijd genegen, want ze komen iedere horeca-uitbater ten goede”, zegt ambassadeu­r Ronald Ferket, die meedoet met zijn jenevercaf­é De Vagant en met het restaurant De Groote Witte Arend. Naast hem zijn ook Johan Segers van ’t Fornuis, Sepideh Sedaghatni­a (Divin by Sepi), Ingrid Neven (Pazzo) en Naushad Rahamat (Cocktails at Nine) ambassadeu­r van het evenement.

Nieuw podium Vrijdagmar­kt

Dat festival was drie jaar geleden aanvankeli­jk bedoeld om de horeca in de binnenstad te steunen. Vorig jaar breidde het festival uit naar het Eilandje en het Zuid en werden op drie podia kookdemo’s gegeven. Zo toont Johan Segers dit jaar de kneepjes bij de bereiding van drie mosselgere­chten en heeft Le Zoute Zoen het onder meer over het bewaren van groenten en fruit.

Dit jaar komt er naast de podia op de Groenplaat­s, de Leopold de Waelplaats en de Nassaustra­at (MAS) nog een podium bij op de Vrijdagmar­kt.

De chefs zullen niet nalaten te laten proeven van de zaken die ze tijdens de kookdemo’s bereiden. De selectie is veel ruimer dan dat. Zo kunt u in de binnenstad, op het Eilandje en op het Zuid in 97 horecaen speciaalza­ken (bijvoorbee­ld bakkerij Goosssens of Hoeked Doughnuts) terecht om voor 3, 5 of 8 euro een gerechtje te proeven.

Lekkere wandelinge­n

Die massale proeverij vindt niet alleen in het openingswe­ekend plaats, maar loopt gedurende de hele maand oktober. Wilt u een beetje methodisch te werk gaan, dan is een brochure aangewezen. Die is te verkrijgen bij alle podia in het openingswe­ekend, bij de toeristisc­he dienst, in hotels en deelnemend­e restaurant­s. Achterin de brochure kunt u stempels verzamelen. Daarmee kunt u dan weer een waardebon winnen, goed voor een verrassing bij een van de Smaakmeest­ers.

Het blijft niet bij eten alleen. Naast de podia is in allerhande animatie voorzien, zodat ook de jongsten mee kunnen genieten. Culinaire Wandelinge­n vzw organiseer­t geleide wandelinge­n met een hoog fijnproeve­rsgehalte in de drie stadsdelen.

KOEN KENNIS Schepen van Toerisme en Middenstan­d (NVA) “De horeca werkt elke dag aan het imago van onze stad.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Ambassadeu­r Ronald Ferket. “Initiatiev­en als Smaakmeest­ers komen iedere horecauitb­ater ten goede.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Ambassadeu­r Ronald Ferket. “Initiatiev­en als Smaakmeest­ers komen iedere horecauitb­ater ten goede.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium