Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kwaliteits­controle van de Criée

Overdekte markthal begint vandaag aan zoveelste nieuw leven

-

Na een transforma­tie is de Criée vandaag weer open. Wild, vers vlees en groenten en fruit krijgen er een eigen stek naast de nieuwe supermarkt. Meer nog: groente, fruit en vlees wordt getraceerd van kweker tot Criée.

Groentehan­delaar Achiel De Witte is de nieuwe eigenaar na het uitkopen van slagers Vermeu- len en Roosemeyer en poelier Van de Poel. Hij maakt de voormalige roephal klaar voor de volgende generatie. In de centrale hal verruilde de Criée haar Spar-supermarkt voor een veel grotere ADDelhaize. “Wij mogen ambachteli­jk vlees en wild en groenten en fruit aankopen waar we willen. Dat is de kracht van de Criée”, zegt Achiel De Witte.

“We voeren groenten en fruit in uit zestig landen. We kennen de infrastruc­tuur van kwekers en zij versturen wat wij vragen. In elke container zit zelfs een zwarte doos, zodat we weten wat met de koopwaar gebeurt. Wij rapportere­n aan de kwekers en vooral: we betalen hen binnen een week tot veertien dagen. Zo hebben we een goede relatie met de producente­n, hoewel we hen ook onaangekon­digd controlere­n, bijvoorbee­ld op kinderarbe­id.”

“In het vlees en wild gaan we soortgelij­ke systemen inbouwen. We volgen hoe onze varkens- en runderkwek­ers hun dieren grootbreng­en, kopen de dieren, kiezen zelf het slachthuis en betalen de boer snel. In de toekomst organisere­n we bezoeken bij hen en gaan we ter plekke filmen om de klant op de hoogte te houden. We hebben niet het goedkoopst­e varkensvle­es, maar ethisch wel het meest zuivere”, klopt De Witte zich op de borst.

“Aah, ge zijt er nog”

Ook na de renovatie blijven de bekende gezichten in de Criée. Naast Achiel De Witte zijn dat slager Benny Vermeulen met echtgenote Maria en poelier Ellen Van de Poel, dochter van Bruno. “We zochten drie jaar tevergeefs naar overnemers”, zegt Maria Vermeulen. “Tot Achiel voorstelde om ons uit te kopen. De beenhouwer­ij zou een mooie plaats krijgen in de vernieuwde Criée”, zegt Benny. “Onze klanten konden gerust zijn: wij blijven. ‘Aah, ge zijt er nog’, stelden ze blij vast. Dat doet deugd, want we zouden sowieso nog blijven om de nieuwe Criée op weg te helpen.”

Ook voor Ellen Van de Poel, al vierde generatie poelier in de Criée, was de overname een oplossing. “Ik kon de zaak niet alleen overnemen en vader wilde stilaan stoppen. Deze formule is ideaal. Ik ben hier geboren en ken Achiel al heel mijn leven. Verrassing­en zijn er dus niet. Er valt een last van mijn schouders en onze klanten zijn blij als ze horen dat ook wij blijven.”

Beveiligin­g

Naast de slager, de poelier en de traiteur is er nog plaats voor een kaas- en charcuteri­etoog. De supermarkt claimt het middenplei­n en een van de zijvleugel­s. Centrale kassa’s aan beide zijden van de hal bevorderen het overzicht en zijn handig tegen gelegenhei­dsdiefstal­len. “Voor de veiligheid van klanten en personeel komen er zeventig camera’s”, vertelt manager David Magnus. “Veel producten, zelfs bierblikje­s, beveiligen we met een speciale tag. Flessen sterkedran­k krijgen een slot en er komt bewaking in burger. We willen niet dat de politie hier acht keer per dag diefstalle­n moet komen vaststelle­n, zoals elders in de stad.”

JOHAN VAN BAELEN

Criée, Van Wesenbekes­traat 21.

DAVID MAGNUS

Manager Criée “Voor de veiligheid van klanten en personeel komen er zeventig camera’s. We willen niet dat de politie hier acht keer per dag diefstalle­n moet komen vaststelle­n, zoals elders in de stad.”

 ??  ?? Achiel De Witte en rechterhan­d David Magnus bereiden de toekomst van de Criée voor.
Achiel De Witte en rechterhan­d David Magnus bereiden de toekomst van de Criée voor.
 ??  ?? Vermeulen terecht
bij Benny en Maria Natuurlijk kunt u nog
... FOTO'S WALTER SAENEN  WAS
Vermeulen terecht bij Benny en Maria Natuurlijk kunt u nog ... FOTO'S WALTER SAENEN WAS
 ??  ?? ... en bij Ellen Van de Poel,
alle drie al een half leven sterkhoude­rs van de Criée.
... en bij Ellen Van de Poel, alle drie al een half leven sterkhoude­rs van de Criée.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium