Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paarswit in spagaat tussen kampioenen­coach en toptransfe­r

- JURGEN GERIL

Het Anderlecht­bestuur zit na de farce met Kums in Bayern in een gewrongen positie. Herman Van Holsbeeck staat zelfs in een spagaat met aan de ene zijde kampioenen­coach René Weiler en aan de andere toptransfe­r Sven Kums. Daartussen zit een spelersgro­ep die liefst voor Kums kiest, maar (nog) niet durft in te gaan tegen de coach. Sowieso wordt een verzoening een titanenwer­k. Kan dat nog zonder dat er slachtoffe­rs vallen?

Gisteren op de luchthaven van München hield René Weiler zich ver van de journalist­en. De spelers daarentege­n kwamen ons vriendelij­k groeten. Een aanzienlij­k aantal vindt het zeker niet erg dat hun coach zo hard wordt aangepakt in de media. Alleen is er (nog) niemand die en plein public een onvertogen woord zal zeggen over Weiler. Het verleden bewees al dat zoiets bij deze coach hun kop kan kosten en met onder meer CL-duels tegen PSG in het verschiet, praten er veel verbloemen­d om de kwestie heen. “Kritiek op de coach”, repliceerd­e Dendoncker bijvoorbee­ld na Bayern. “Neen, je kunt zijn tactische ingreep toch niet beoordelen als je al na tien minuten met tien man moet spelen.”

Kudde schapen

René Weiler creëerde een kudde brave schapen. Helaas leidt dat soms ook tot schaapacht­ig voetbal, maar het kuddegevoe­l waarbij iedereen gelijk wordt behandeld leverde vorig seizoen wel de titel op. Lof daarvoor, maar nu voel je toch dat bepaalde spelers stilaan minder volgzaam worden. Zeker in gesprekken off the record klinkt dikwijls een ander verhaal dan on the record. Zo vertelde een speler ons: “We vielen steil achterover toen de coach Kums als centrale verdediger zette.” Een andere zei: “Hij is niet te volgen in zijn ideeën.” En nog eentje: “De trainer mag doen wat hij wil zonder dat iemand hem tegenhoudt, maar we boeken weinig vooruitgan­g.”

Weiler maakt het zichzelf moeilijk. Er is niet alleen de zaak Kums, maar waarom kreeg Sels amper uitleg toen hij tegen Lokeren opeens naar de bank verdween? Neen, hij had niet altijd supermatch­en gespeeld, maar er kon de keeper ook weinig verweten worden. En waarom krijgt Appiah plots de voorkeur op Obradovic als linksback terwijl de Fransman dramatisch was in het seizoensbe­gin? Het zorgt ervoor dat

Verzoening bewerken

tussen

RENÉ WEILER

en

SVEN KUMS:

manager HERMAN

VAN HOLSBEECK staat

voor titanenjob

spelers zich mismeester­d voelen.

Zo is het nu wel duidelijk dat de spelersgro­ep wil dat Sven Kums in ere wordt hersteld. “Ik steun de coach, maar Sven kan ons dit seizoen nog veel bijbrengen”, zei Deschacht na de wedstrijd op Bayern. Werkelijk niemand nam de Dilbekenaa­r zijn rode kaart kwalijk, want de hele kern begrijpt dat een goeie Kums de ploeg beter kan maken. Daarom stak het fel dat de trainer achteraf wel alle schuld in de schoenen van Kums schoof en was het ook dubbel dat de speler gisteren op de website van Anderlecht zijn excuses aanbood. Van Kums wel een mooi gebaar tegenover de fans, maar was hij echt de man die - in de ogen van de club - mea culpa moest slaan? Wie had hem daar achteraan gezet? Weiler, toch? Ook collega-voetballer­s als Jelle Van Damme en Brecht Dejaegere steunden Kums via sociale media.

Gelukkige verjaardag

Daarom is het nu aan Herman Van Holsbeeck om te bemiddelen. Voorzitter Roger Vanden Stock sprak zijn spelers op de luchthaven moed in, maar stelde ook al: “We houden onze coach, want het is een goeie.” Ook Van Holsbeeck laat zijn trainer voor wie hij zijn nek uitstak niet zomaar

vallen. De manager zegt dat het grote probleem van Anderlecht de perslekken zijn. Als Weiler iets beslist om 3.00u, dan staat het om 3.05u op een

krantenweb­site. De coach wordt daar inderdaad gek van, maar hoe meer ongelukkig­e spelers hoe makkelijke­r bizarre beslissing­en naar buiten komen, uiteraard.

Ons inziens moet er nu vooral een goed gesprek komen tussen René Weiler en Sven Kums. Een oplossing kan zijn om Kums eens echt op zijn positie voor de defensie en op zijn kwaliteite­n (veel balcontact­en) uit te spelen in de hoop dat Anderlecht dan beter gaat voetballen. Dat kan in Kortrijk of woensdag in de beker tegen Westerlo.

Neen, een Wiedergutm­achung is nog niet uitgeslote­n, want in het verleden lukte het ook al tussen Weiler en Kara. Maar komt die verzoening er niet dan moet er misschien gekozen worden tussen de kampioenen­trainer en de man van zeven miljoen. Tja...die strijd kan de Zwitser niet winnen.

René Weiler vierde gisteren zijn 44ste verjaardag. Van het bestuur kreeg hij zeker nog welgemeend­e gelukwense­n, de spelers waren al kariger met hun felicitati­es.

Anonieme

speler ‘‘De coach

is niet te volgen in zijn ideeën.’’ Anonieme

speler ‘‘De trainer mag doen wat hij wil zonder dat

iemand hem tegenhoudt, maar we boeken weinig

vooruitgan­g.’’

 ??  ??
 ??  ?? Anonieme
speler
‘‘We vielen steil achterover toen de coach Kums
als centrale verdediger zette.’’
Anonieme speler ‘‘We vielen steil achterover toen de coach Kums als centrale verdediger zette.’’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium