Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe kon Kums zich zo vergissen?

Middenveld­er dacht in eerste interview als Anderlecht­speler dat Weiler zijn werkwijze zou aanpassen

- LUDO VANDEWALLE

S ven Kums kwam naar Anderlecht om na het defensieve Udinese weer dominant te voetballen. Dat zei hij vol goede moed begin juli. Zijn uitspraken van toen staan haaks op de feiten nu.

Het was goed weer, begin juli in het Oostenrijk­se Saalfelden, waar Anderlecht op oefenkamp was. De toekomst lachte Sven Kums toe. Hij sprak met onze Anderlecht­watcher Jürgen Geril over de terugkeer naar de club waar hij was opgegroeid.

“We kunnen te voet komen”, had zijn vader Ludo nog gezegd. De ogen van Sven Kums glinsterde­n. De behoudende tactiek die trainer René Weiler er doorgaans op nahoudt, zou geen probleem vormen. Dat vervelende spel van bij Udinese zou niet terugkomen.

“Bij Udinese speelde ik niet op mijn positie”, klaagde Kums. “Ik mocht alleen maar verdedigen, maar ik heb er veel uit geleerd. Ik hou van balbezit en dominant en aantrekkel­ijk voetbal. Vorig jaar bekeek ik ook veel wedstrijde­n van Watford (de club die hem aanvankeli­jk kocht en door wie hij

werd uitgeleend aan Udinese, red.) en stelde al snel vast dat hun speelstijl – direct de bal naar voren – ook niet bij mij paste. Vandaar dat ik liever voor Anderlecht koos.”

Een opwerping dat Weiler in het voorbije kampioenen­seizoen vooral, zelfs in de Jupiler Pro League, reactievoe­tbal speelde en staat voor ‘direct de bal naar voren’, werd nog weggewuifd.

“Anderlecht is kampioen geworden, dan zal het allemaal zo slecht niet zijn. Ik heb via de telefoon met Weiler gesproken en hij vertelde dat hij me er graag bij wilde.”

Onze Anderlecht­watcher stak nog een waarschuwe­nde vinger op, wijzend naar de eigenzinni­gheid en de gebeitelde visie van Weiler.

Kums reageerde. “Ja, samen met Cyril Thereau bekeek ik in Italië soms wedstrijde­n van Anderlecht via livestream­ing, maar ik belde vooraf met trainer René Weiler en hoop dat de speelstijl kan veranderen. Volgens mij moet Anderlecht altijd dominant voetballen. Daarom zal ik een leider proberen te zijn door mijn prestaties op het veld.”

Hoe anders is het allemaal uitgedraai­d. In dat interview stonden ook profetisch­e woorden. Omdat Leander Dendoncker toen nog een transfer probeerde te versieren, sprak Kums immers een vrees uit. “Laten we hopen dat ik hier niet achteruit word geschoven als Leander nog vertrekt.”

Kums bedoelde achteruit op het middenveld, als zuivere verdedigen­de middenveld­er, maar had nooit gedacht dat hij in de defensie zou terechtkom­en.

Zelfs dat laatste kwam ter sprake in dat vraaggespr­ek in Saalfelden.

“Toen ik hier als tiener vertrok, was ik simpelweg niet klaar voor de A-ploeg. Mijn concurrent­en heetten in die tijd Zetterberg, Vanderhaeg­he, Hasi, Mitu. Er was zo weinig plaats op het middenveld dat ik bij de beloften soms als verdediger werd uitgespeel­d. En ik was veel te mager.”

Het was dus van de beloften geleden dat Kums nog eens in de defensie had gestaan. Hij had er niet op gerekend dat hij daar meer dan tien jaar later in de Champions League, op het veld van Bayern München nota bene, weer zou belanden.

Vanden Stock: “Weiler is eerlijk”

Er kan in dit grote misverstan­d, waarop de transfer van Kums heel hard begint te lijken, ook naar het bestuur worden gewezen. Want voorzitter Roger Vanden Stock is weg van zijn trainer en sprak in München nog zijn vertrouwen in hem uit.

“Hij is een trainer met heel veel talent en we zijn heel gelukkig dat we hem hebben”, vertelde hij aan La

Dernière Heure eind augustus, ten tijde van de Champions League-loting in Monaco. “Misschien wel een van de beste trainers die we hebben gehad sinds ik in 1996 voorzitter werd. Om hem definitief te beoordelen, heb ik wat afstand en tijd nodig. Maar vorig seizoen heeft hij enkele indrukwekk­ende dingen gerealisee­rd. Ik denk dat Weiler de eerste trainer in lange tijd wordt die ze bij ons kunnen komen weghalen. Zijn eerlijkhei­d is zijn grootste kwaliteit. Hij is eerlijk tegenover iedereen. Als een speler minder goed is, twijfelt hij er niet aan hem op de bank te zetten. Dan doet zijn palmares of zijn transferpr­ijs er niet toe.”

Tussen al die loftuiting­en voor het op orde krijgen van de kleedkamer door verliest het bestuur de kwaliteit van het voetbal uit het oog. Maar Vanden Stock was ook in München nog overtuigd. “Ik vind dat onze trainer de jongste weken onrechtvaa­rdig behandeld is. Ik heb alle trainingen gezien en ik zie telkens dat hij uitstekend werkt levert met zijn staf. We hebben een goede trainer en we steunen hem voor de honderd procent.”

Hoe kon Sven Kums zich zo vergissen?

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sven Kums op 4 juli “Ik belde vooraf met trainer René Weiler en ik hoop dat de speelstijl kan veranderen.” Sven Kums loopt er wat verloren bij.
FOTO PHOTO NEWS Sven Kums op 4 juli “Ik belde vooraf met trainer René Weiler en ik hoop dat de speelstijl kan veranderen.” Sven Kums loopt er wat verloren bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium