Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rik Verbrugghe wordt sportieve baas van Nibali

-

Rik Verbrugghe maakt onverwacht een comeback in de wielerspor­t. De 43jarige Vlaamse Waal wordt vanaf volgend jaar sportief manager van BahreinMer­ida, de WorldTourp­loeg van onder meer Vincenzo Nibali en Sonny Colbrelli.

“Na de Tour werd ik door ploegmanag­er Brent Copeland gecontacte­erd”, zegt Verbrugghe. “Na haar eerste jaar in het wielrennen wilde de ploeg nog wat extra sportieve knowhow hebben. Vanaf 1 januari word ik er ploegleide­r, maar ik zal ook de sportieve leiding in handen hebben, met Copeland boven mij als algemeen manager.”

Na zijn rennerscar­rière van dertien jaar bij onder andere Lotto, Cofidis en Quick.Step met als belangrijk­ste zeges de Waalse Pijl, een Tourrit en drie etappes in de Giro werd Verbrugghe in 2009 ploegleide­r bij Quick.Step. Vanaf 2011 was hij verantwoor­delijke voor het opleidings­team van BMC; vanaf 2014 werd hij sportief manager van IAM, tot die ploeg eind vorig jaar moest stoppen wegens sponsorpro­blemen.

“Ik ken weinig mensen bij Bahrein Merida. Ze zeiden dat ze voor mij kozen na mijn goede werk bij de vorige ploegen. We beginnen met een contract van één jaar, maar het is de bedoeling om een samenwerki­ng van lange termijn aan te gaan. Voorlopig draait de ploeg vooral rond kopman Nibali en het rondewerk. Maar het is de bedoeling dat ze de komende jaren ook scoort in de klassieker­s”, zegt Verbrugghe, die niet uitsluit dat er in de toekomst ook Belgische renners voor de Italiaans getinte ploeg uit Bahrein zullen rijden. “Ik heb wel enkele goede contacten in NoordEurop­a”, aldus de schoonbroe­r van Greg Van Avermaet.

Momenteel runt Verbrugghe in het Oost-Vlaamse Eke een BMC-fietsenwin­kel, een project dat hij niet zal stopzetten. “Uit ervaring weet ik dat het perfect mogelijk is om beide zaken te combineren. En met mijn vrouw Claudia (de zus van Greg Van Avermaet, red.) en Matthias Onghena (de neef van Van Avermaet, red.) heb ik

goed personeel.”

(bvc)

 ?? FOTO ID/LIEVEN VAN ASSCHE ?? Rik Verbrugghe.
FOTO ID/LIEVEN VAN ASSCHE Rik Verbrugghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium