Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik geloof in de kracht van vluchtelin­gen”

Rokia Traoré lanceert 11.11.11-campagne 2017 met concert in De Roma

- FRANK HEIRMAN

Zangeres Rokia Traoré groeide op in Brussel maar vestigde zich in 2009 weer in haar thuisland Mali. Op 16 september stelt de diplomaten­dochter haar zesde cd Se

No voor in De Roma en lanceert ze tegelijk de 11.11.11campagne. “Muziek, engagement en levensvreu­gde gaan samen”, weet Traoré.

Op haar tweede verhuisde Rokia Traoré van Bamako naar Brussel, waar haar vader als ambassadeu­r was benoemd. Ook zijn laatste post was in België, waar Rokia sociologie studeerde aan de ULB. Als teenager werd ze gegrepen door muziek en ging ze telkens als ze in Bamako was traditione­le West-Afrikaanse muziek studeren. “In mijn jeugd hoorde ik vooral westerse pop, maar voor mij was het evident dat ik mijn weg moest vinden via mijn traditie.”

Uiteindeli­jk besliste ze om van muziek haar beroep te maken. Met succes, want haar eerste cd Mouneïssa (1998) kreeg onmiddelli­jk belangstel­ling. Tien jaar lang reisde ze vanuit Parijs de wereld rond. In 2009 verhuisde ze naar Bamako om van daaruit te werken. “Ik nam het besluit voor mijn kinderen en mijn familie om ze een basis te geven, maar zelf voel ik me er ook prima bij. Ik ben gefascinee­rd door mijn land en mijn continent. Afrikanen zijn zich niet bewust van hun kwaliteite­n. Opgegroeid buiten Afrika besefte ik dat er nog zo veel mogelijkhe­den zijn.”

VNambassad­eur

De keuze tussen muziek als bron van plezier en als medium om een boodschap over te brengen, bestaat voor Rokia Traoré niet. “Ik schrijf teksten, die meestal niet licht zijn. Het doet me deugd om die in liederen om te zetten en te voelen dat velen plezier vinden om naar die boodschap te luisteren. Muziek is een middel om naar mensen toe te gaan, geloof ik.” Als bezielde zangeres en geëngageer­de wereldburg­er nam Rokia Traoré in 2016 de rol op van VN-ambassadeu­r voor de vluchtelin­gen. Ze bezocht kampen en droeg het titelnumme­r van haar laatste cd Se No – ‘Thuis’ in het Bambara – op aan alle Malinezen die in 2012 hun geboortegr­ond ontvluchtt­en voor de staatsgree­p. “Ik ben met vele vluchtelin­gen gaan spreken. Nu wil ik over hen spreken in mijn muziek, want het is niet normaal wat er met hen gebeurt. Het blijft een schande. Ik wil het echter niet enkel over hun ellende hebben, maar ook over hun kracht. Zij zijn mensen die iets nieuws kunnen realiseren.”

Nieuwe campagne

Met hetzelfde engagement ging ze ook in op de vraag van 11.11.11 om de campagne van 2017 te lanceren. Dat doet ze vlak voor haar optreden in De Roma. “11.11.11 kende ik vanuit de periode dat ik in Brussel woonde. Als ik aan hun hulp iets kan toevoegen, dan doe ik dat met enthousias­me. Bruggen tussen Europa en Afrika zijn essentieel. Wij kennen elkaar te weinig. En wat we kennen is de kolonisati­e, niet de rijke geschieden­is van Afrika. Samen moeten we werk maken van de reconstruc­tie van het continent.”

Over de Afrikaanse geschieden­is vertelt Traoré in Dream Mandé, dat deze zomer in wereldprem­ière ging op het theaterfes­tival van Avignon. Dat muziekthea­terproject vertrekt nu op wereldreis, maar in De Roma geeft Traoré een concert met haar groep gebaseerd op haar laatste cd Se No.

Rokia Traore op 16/09 in De Roma, Borgerhout: om 16.30u kickoff 11.11.11campagne, om 20u concert. www.deroma.be

 ?? FOTO DE ROMA ?? De Malinese diplomaten­dochter Rokia Traoré is schrijfste­r, zangeres en geëngageer­de wereldburg­er.
FOTO DE ROMA De Malinese diplomaten­dochter Rokia Traoré is schrijfste­r, zangeres en geëngageer­de wereldburg­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium