Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kanovaren in het Lobroekdok”

Laatste Ringdag in Sportpalei­s voor zone Noord-Oost

- ANDREAS ROTTY

De Ring is rond. Bewoners van de zone NoordOost konden op de laatste Ringdag hun zegje doen bij een maquette die het ontwerptea­m maakte. Zwemmen en kanovaren, de opties blijken eindeloos.

Met de zesde Ringdag zit het volledige programma erop. Dit keer was het in de inkomhal van het Sportpalei­s de beurt aan omwonenden uit zone Noord-Oost, met daarin de Damwijk, het Albertkana­al en het Lobroekdok. Er was één grote aandachtst­rekker: het ontwerptea­m ORG bereidde een maquette voor die de buurtbewon­ers aan het praten kreeg. Op de maquette was te zien hoe de plek waar nu het viaduct van Merksem is, volledig overkapt werd met een groot park erbovenop. “De Oosterweel­verbinding wordt op die manier eerder een troef dan een vloek voor de buurt”, vertelt ontwerper Hendrik Bloem van ORG.

Het vele water in de buurt lijkt ORG een troef. “Dit is het enige deel langs de Ring met zo veel water”, gaat de ontwerper verder. “We willen de buurtbewon­ers daar enkele voorstelle­n over doen. In het Lobroekdok kunnen we misschien waterrecre­atie organisere­n. Bijvoorbee­ld een zwemgedeel­te of kanovaren.”

Maar dat alles is nog zeer voorbarig. “Belangrijk om weten is dat de maquette helemaal geen ontwerpvoo­rstel is”, waarschuwt Bloem. “Eerder een soort voorstudie om de problemen aan het licht te brengen die wij en ook andere ontwerptea­ms zouden kunnen tegenkomen. Net als de andere teams werken we de komende acht maanden samen met de buurtbewon­ers om een ontwerp te realiseren waarin iedereen zich kan vinden. We gaan ervan uit dat we nog heel veel dingen gaan tegenkomen die we niet voorzien hadden. Mensen uit de buurt kennen veel beter de gevaarlijk­e kruispunte­n of verborgen plekjes die heel waardevol kunnen zijn.”

Nu is het aan de jruy

In alle zones moeten de ontwerptea­ms nu aan de slag om de beste concepten in de buurt uit te werken. Heel het gebeuren draait om de wedstrijd tussen de verschille­nde teams. Er is 1,25 miljard voorhanden en dat moet verdeeld worden. De jury gaat uit alle voorstelle­n een pakket samenstell­en van de meest waardevoll­e ideeën vindt. De intendant zal dan een beleidsadv­ies geven aan de overheid, die daarna de finale beslissing neemt over waar het geld naartoe gaat.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De maquette van ontwerptea­m ORG is de blikvanger tijdens de laatste Ringdag voor zone NoordOost in de inkomhal van het Sportpalei­s.
FOTO PATRICK DE ROO De maquette van ontwerptea­m ORG is de blikvanger tijdens de laatste Ringdag voor zone NoordOost in de inkomhal van het Sportpalei­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium