Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese marine voor het eerst op bezoek

-

Voor het eerst meren vandaag Chinese marinesche­pen af in ons land. De drie nagelnieuw­e schepen zullen zondag voor het publiek toegankeli­jk zijn tijdens de Vlaamse Havendag.

In tegenstell­ing tot andere vlootbezoe­ken wordt er deze keer, om veiligheid­sredenen, geen gebruikgem­aakt van de Scheldekaa­ien. Als alles naar wens verloopt, passeren het bevoorradi­ngsschip 966 Gaoyouhu en de fregatten de 577 Huanggang en de 578 Yangzhou donderdagm­iddag rond 14u de Zandvliets­luis. Een uurtje later zouden ze dan in het Amerikadok bij de Antwerp Bulk Terminal (Sea-Invest, Azobestraa­t) moeten afmeren langs de kaainummer­s 95/97. Dat is de kade tegenover de beroemde silo’s, vlak bij de Hogere Zeevaartsc­hool en de Royersslui­s.

De schepen patrouille­erden in het kader van de strijd tegen de piraterij gedurende enkele maanden in de Golf van Aden. Naar verluidt kruisten ze nu al enkele dagen voor de Belgische kust. Op de website Marinetraf­fic zijn ze echter niet te zien omdat hun automatisc­h identifica­tiesysteem uitgeschak­eld blijkt.

Heel wat autoriteit­en zullen de

De ‘Chinese naval escort taskforce’ staat onder bevel van divisie-admiraal Wang Zhongcai (54), adjunct-stafchef van de oostelijke vloot. Merkwaardi­g genoeg blijkt deze hoge militair zelf ‘vergezeld’ van een andere hoge militair, commodore maar vooral vicepoliti­ek commissari­s Xu Siqing (51). Of dus het hart van de communisti­sche partij aan boord. Dinsdag vertrekken de schepen naar Kopenhagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium