Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toppers 3Dstreetar­t laten u genieten van optische illusies

Regen slaat kunstenaar­s niet uit hun lood, vanaf vandaag tot zondag kunt u alle optische illusies bewonderen

- ANDREAS ROTTY

Het 3Dstreetar­tfestival is het kunstzinni­ge luik van het Part of Antwerpgeb­euren dit weekend. Van Indonesië tot Kazachstan, overal zocht de organisati­e het beste talent. Om dan uiteindeli­jk in Belgische regenbuien te werken. Maar alles is toch afgeraakt.

Tizarte, het streetartf­estival van Part of Antwerp, kunt u vanaf vanmiddag bezoeken. Voor de tentoonste­lling verzamelde de organisati­e de wereldtop van de 3D-graffitiku­nstenaars om het gebied rond het Kattendijk­dok in te kleden. De 3D-streetartw­erken geven een optische illusie die je kan ervaren als je vlak voor het werk staat. De exacte plek waar je moet gaan staan is aangegeven met twee voetafdruk­ken. Het volledige werk is gebaseerd op dat oogpunt en het driedimens­ionale komt van daaruit volledig tot zijn recht. Gebouwen – of stukken ervan – worden vaak geïntegree­rd in het werk, waardoor de schilderin­g een natuurlijk deel van de omgeving lijkt. Vooral op foto is het effect zichtbaar.

Voor het festival wist de organisati­e twintig van de beste artiesten van de 3D-wereld naar Antwerpen te halen. Ze komen uit Italië, Polen, Oekraïne en zelfs Indonesië en Kazachstan. Wat ze maken is niet op voorhand voor hen vastgelegd, ze werken eerder met de inspiratie van het moment.

Een grote tegenspele­r in het verhaal was de regen. Zeker voor grond- en muurschild­eringen in open lucht. “Met de regen is het niet evident om alles rond te krijgen”, weet Frederic De Gezelle, communicat­ieverantwo­ordelijke van Part of Antwerp. “Sommige kunstwerke­n die buiten gemaakt zouden worden, hebben we binnen in de Panamalood­s laten schilderen. Anderen, die toch buiten hun schilderin­g maken, moeten tussen de regenbuien door werken. Maar het lukt, we krijgen het af.” Voor een deel van de werken zal je in het atrium van het Havenhuis moeten kijken.

Geen afgelastin­gen meer

Het vuurwerk van vandaag werd afgelast. “De brandweer zei dat het gewoon te nat was. Maar dat gaat normaal zaterdag en zondag door.” De rest van het programma met onder andere de Havendag en de Drakenboot­race komen niet in het gedrang. Ook het grote feest zal niet ontbreken, hoewel het weerberich­t niet veel goeds voorspelt dit weekend. “Op het Zaha-Hadidplein zijn ze een tentstruct­uur aan het optrekken om de mensen droog te houden voor het optreden van Kapitein Winokio en Laston en Geo zaterdag.”

“Op de Facebookpa­gina van Part of Antwerp zijn er constante updates over de evenemente­n”, tipt De Gezelle nog. “Wie zich goed wil informeren, kijkt best daar.” De exacte route van het streetartf­estival kan je ook op de site vinden.

 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium